Vergiler içkilerin fiyatlarını katladı: 359 TL’lik rakının 244 lirası vergi

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 4, 2022 / 12:30

AKP iktidara geldiğinden bu yana alkollü içkilere sınır tanımayan zamlar, festival ve açık alan konserlerinin iptal edilmesi, İslami referansları temel alan uygulamalar kabul ediliyor ve yaşam tarzına müdahale yorumlarına yol açıyor.

Yaz başından bu yana fiyat artışlarının hızlandığı içki sektöründe, adaletsiz vergi sistemine vurgu yapan üreticiler, “Maliyetler arttı, tüketim ithalata ve kaçak içkiye kaydı, adaletsizliğin tartışması yok” görüşü temelinde yapılanlara isyan ediyor.

Sözcü.com.tr’nin haberine göre, Ocak 2020’den bu yana yüzde 135’lik fiyat artışının görüldüğünü kaydeden Mey Diageo Genel Müdürü Levent Kömür rakıdaki fiyat-vergi açmazını özetledi:

“359 TL’lik rakının 244 TL’si vergi. Kâr marjımız artmadı. Toplam vergilerin yüzde 2’si içkiden alınıyor. Bu yüzde 1 ile yüzde 0.75 seviyesinde olmalı. Son 5 yılda ithalat arttı. Yüzde 30 kapasite kullanım oranı ile çalışıyoruz. İthalat artıyor, kaçak içki artıyor, kapasite kullanım oranı düşüyor. Bir numaralı hareketin adil vergi sistemi olması gerekiyor.”

VERGİ, ÜRÜNÜN FİYATINDAN YÜKSEK
Piyasada ürünün vergisinin fiyatından daha yüksek olmaması gerektiğini ve adaletsiz politikalarla sektörün gelişemeyeceğini kaydeden Kömür, toplanan vergilerin hammaddeyi üreten çiftçiye gitmesi gerektiğini kaydetti.

Gelinen noktada çiftçinin de tekel bayisinin de tüketicinin de mutsuz olduğunu vurgulayan Kömür, şöyle devam etti:

“ÖTV MANTIKLI BİR YERE GELMELİ”
“Burada kim mutlu? Sahteci mutlu, ithal edilen içkinin üretildiği yerdeki çiftçi mutlu. ÖTV’nin mantıklı bir yere gelmesi gerekiyor. Kendi fiyatından daha fazla bir vergi olamaz. Tüketim düşmüyor, kayıt dışına geçiyor. Adil bir vergi sistemi şart. Eğer bir artış olacaksa geçmiş enflasyona göre değil hedeflenen enflasyona göre olmalı. Yılbaşında ÖTV artmamalı. 3-5 yıl vergi artmaz ise içki fiyatı düşer.”

Levent Kömür, tüm maliyetleri yansıtmaları halinde bir şişe rakıda fiyatın 450 TL’lere kadar çıkabileceğine dikkat çekerek, Aralık 2019 sonrasında benzinde yüzde 179, diş macununda yüzde 179, birada yüzde 200, rakıda ise yüzde 135’lik fiyat artışı yaşandığını belirtti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top