Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Virüsten korkan otomobile sığındı!

Avrupa’da halihazırda herkesin en az 1 otomobili olduğu için pandemi döneminde satışlar daraldı. Ama otomobil sahipliğinde Avrupa’nın 4’te 1’i olan Türkiye’de ise virüsten korkan özel araç sahibi olmak isteyince, rekor satışlar oluştu.

AVRUPA’da pandeminin etkisiyle ocak ayından sonra şubat ayında da otomotiv satışları daralırken, Türkiye rekor satışlarla pozitif ayrıştı. Türkiye’de otomotiv pazarı ocak ayında yüzde 60 büyüdükten sonra şubat ayını da yüzde 24.2 artışla tamamladı. 58 bin 504 adet otomobil ve hafif ticari aracın satıldığı şubat ayı, tarihteki en iyi ikinci şubat olarak kayıtlara geçti. Aslında bir bakıma tüm zamanların şubat rekoru 160 araçla kaçtı. Tarihteki en iyi şubat ayı 58 bin 664 adetle 2011 yılında gerçekleşmişti.
TOPLAMDA KIL PAYI KAÇTI
Toplam satışlarda rekor kıl payı kaçarken, otomobil satışlarında ise Şubat 2021 tarihe geçti. Şubat ayında otomobil satışları bir önceki yılın şubat ayına göre yüzde 18,6 artarak 44 bin 749 adet olurken, bu otomobil satışlarında tüm zamanların rekor şubatı oldu. Şubat ayında hafif ticari araç pazarı ise yüzde 46,4 büyüyerek 13 bin 755 adet olarak belirlendi. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık şubat ayı ortalama satışlara göre yüzde 27,9, otomobil pazarı 10 yıllık şubat ayı ortalama satışlara göre ise yüzde 31,2 ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık şubat ayı ortalama satışlara göre de yüzde 18,2 arttı.
AB ORTALAMASI 569
Avrupa’daki talep düşüşüne rağmen Türkiye’de otomobil satışlarının bu denli artması aslında biraz otomobil sahipliğiyle alakalı. Avrupa’da 1000 kişiye düşen ortalama otomobil sayısı 569 adet civarındayken, bu sayı Türkiye’de sadece 157. İşte durum böyle olunca, pandemi döneminde Türkiye’de özel otomobil talebinde artış oldu. Düne kadar otomobil almayı düşünmeyenler, toplu taşımadan kaçınmak için alıma geçti. Buna uygun kampanyalar ve fiyatlar eklenince otomobil satışları rekor seviyeye çıktı.
2 AYDA %37 BÜYÜDÜ
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) raporuna göre Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2021 Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 büyüyerek 102 bin 232 adet olarak belirlendi. Yalnızca otomobil satışları, 2021 yılı iki aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,1 artarak 80 bin 107 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 51 artarak 22 bin 125 adede ulaştı.

Dizelin payı hızla düşüyor
YAKIT tiplerine göre satışlarda dizeldeki büyük düşüş sürüyor. Ocak-Şubat’ta dizel otomobillerin payı %27’e gerilerken, benzinlinin payı %59 ile rekor seviyeye çıktı. Dizele alternatif olarak gösterilen hibritin payı ise %9’a yaklaştı.

İlk ayın lideri Fiat
• Şubat ayı otomobil satışlarında Fiat zirveye çıkarken, bu performansıyla Ocak-Şubatı da lider olarak tamamladı. Ocak ayının lideri VW, şubatta 3.sıraya geriledi. İlk 10’da Skoda ve Nissan performanslarıyla dikkat çekti.
• Şubat ayı toplam satışlarında (otomobil+h.ticari) Fiat, otomobilde olduğu gibi zirvede yer alırken, Renault ikinci sırada yer aldı. Ocak-şubat ayları performanslarına göre ise Fiat birinci, VW ise ikinci sırada.
• Şubat ayında hafif ticari araç satışlarında ise Ford zirveyi bırakmazsan, Fiat ikinci sırada yer aldı.

21 yıl sonra yine yılın otomobili seçildi

TOYOTA Yaris, 2021’in ‘Avrupa’da Yılın Otomobili’ seçildi. Dördüncü nesil Yaris, Avrupa’da 59 otomotiv gazetecisinden oluşan jürinin verdiği 266 puanla markaya bu ödülü 21 yıl sonra yeniden kazandırdı. 2000 yılında Avrupa’da Yılın Otomobili seçilen ilk jenerasyon yenilikçi Yaris, Toyota’ya bu ödülü ilk kez getiren model olmuştu. 2021 yılında yeniden yılın otomobil seciyen yeni Yaris, finalde elektrikli Fiat 500, Cupra Formentor, VW ID.3, Skoda Octavia, Land Rover Defender ve Citroen C4’ü geride bıraktı. 2021 Avrupa’da Yılın Otomobili Ödülü, Yeni Yaris’in Avrupa’da ilk kez en çok satan otomobil olmasından sadece birkaç gün sonra geldi. Bu durum aynı zamanda Avrupalı kullanıcıların, Avrupa’da Yılın Otomobili jürisiyle aynı fikirde olduğunun da net bir kanıtı oldu.

Egea zirvede Corolla takipte
ŞUBAT ve Ocak-Şubat aylarında en çok satılan modeller sıralamasında Fiat Egea zirvede yer alırken, Corolla ikinci sıradaki yerini güçlendiriyor. Oyak Renault’daki üretim araları Renault modellerinin performansında etkili oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi