Vize sıkıntısı da dış güçlere bağlandı

Vize sıkıntısı da dış güçlere bağlandı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve Avrupa vize randevularının geç verilmesini, “Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için yapılan adımlar” olarak değerlendirdi.Çavuşoğlu, Haber Global›de katıldığı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve Avrupa vize randevularının geç verilmesini, “Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için yapılan adımlar” olarak değerlendirdi.

Çavuşoğlu, Haber Global›de katıldığı programda, Türk vatandaşlarına ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden vize almalarının zorlaştırıldığına ilişkin soru üzerine özetle şunları söyledi:

RET ORANINI YÜKSELTTİLER
“Maalesef ABD ve bazı Batı ülkeleri, AB ve AB üyesi olmayan Batı ülkeleri vatandaşlarımıza randevu süresini 1 yıl sonraya, 6 ay, 7 ay, 8 ay sonraya veriyorlar. Aynı şekilde ret oranını da yükselttiler. En son Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile İstanbul’da yaptığımız görüşmede, büyükelçileri de oradaydı, ona da söyledim. New York’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Lane Flake oradaydı, ona da söyledim.

BÜYÜKELÇİLER UYARILACAK
Bunun planlı ve kasıtlı olduğunu görüyoruz. Halkımız da böyle görüyor. Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için yapılan adımlar olarak değerlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde, şimdi birçoğu tatilde, eylül başında bu Batı ülkelerinin büyükelçilerini Bakanlığa arkadaşlarımız çağıracaklar, gerekli uyarıları yapacaklar. Eğer bundan sonra da düzelmezse bu sefer biz de karşı tedbirler alacağız, kısıtlayıcı tedbirler.”

Bakan Çavuşoğlu, belgesi yetersiz ve istenilen şartları karşılamayan başvuruların reddedilmesinin anlaşılır olduğunu; ancak her türlü şartı yerine getiren ve gittikten sonra ülkeye döneceğinin garantisini sunan başvuruların reddedildiğini de gördüklerini anlattı.

Çavuşoğlu, Türkiye-Suriye arasında istihbarat düzeyinde bir diyaloğun bulunduğuna işaret ederek, Suriye›de kalıcı bir barış için adımlar atılması gerektiğini, rejimin muhalefeti terör örgütü olarak görmemesi gerektiğini kaydetti.

ESED DAVETLİ DEĞİL
Çavuşoğlu, İran›ın yarı resmi Tasnim haber ajansının, «Özbekistan›ın Semerkant şehrinde düzenlenecek Şangay İşbirliği Örgütü Toplantısı›nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan›ın Esed ile görüşeceği» iddiasına karşılık «Yok doğru değil, öyle bir şey yok. Esed de oraya davetli değil» yanıtını verdi.

F-16 alımı ile ilgili olarak ise Çavuşoğlu, «Amerikan yönetimi olumlu bakıyor. Askerler arasındaki teknik görüşme de gayet iyi seyrediyor ama yönetim şunu da biliyor ki şartlı, elimizi kolumuzu bağlayacak şekilde biz F-16 ya da başka ürün almayız. Alacaksak kullanabileceğimiz bir şekilde alırız» dedi.