Vurdumduymazlık

Vurdumduymazlık
2,5 milyon öğrencinin ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tamamlandı. Adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmadı. Sınavda Türkçe testinde 40,...

2,5 milyon öğrencinin ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tamamlandı. Adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmadı. Sınavda Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde tarihten 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5’er olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve biyolojiden 6 sorunun yer aldığı fen bilimleri testinde de 20 soru yöneltildi.
ÖNLEMLER UYGULANDI
Sınavda, koronavirüs önlemleri kapsamında, adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtıldı. İsteyen adaylar ve görevliler, maske ve siperlikleri ile geldi. Bilim Kurulunun önerisi doğrultusunda isteyen adaylar, sınav salonuna geçip sırasına oturduktan sonra sınav süresince maskelerini çıkarabildi.
Kovid-19 olan adaylar ise tüm sınav merkezlerinde hazırlanan yedek binalarda, ayrı salonlarda sınava alındı.
TYT ile ilgili sosyal medyadan görüşlerini belirten öğrenciler genel olarak Türkçe sorularını ‘uzun ve zor’ olarak yorumlarken, Matematik, Tarih ve Din Kültürü sorularının ise nispeten kolay olduğu şeklinde görüş belirttiler.
Okul önlerinde ise istenmeyen görüntüler yaşandı. Çocuklarını sınava girecekleri okullara getirerek bu heyecana ortak olan veliler, sosyal mesafe kurallarını hiçe saydı.
SON OTURUMLAR BUGÜN
YKS’de ikinci oturum AYT bugün 10.15’te, üçüncü ve son oturum YDT saat 15.45’te başlayacak. ÖSYM takvimine göre YKS sonuçları 28 Temmuz 2020’de açıklanacak.

O görüntü nasıl çekildi?

Dün yapılan üniversite sınavının ilk oturumundan birkaç soru ve kitapçığın bir bölümü sosyal medyada paylaşıldı. Gizil olan bu görüntülerin paylaşılması üzerine öğrencilerden bazıları sınavın iptalini istedi. ÖSYM sorumlunun tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada “TYT’den sonra sosyal medyada bir adayın kitapçığından bazı kısımların paylaşıldığı görülmüştür. Sorumlu hakkında yasal süreç başlatılmıştır” denildi.

Sınavı kaçıranlar, yetişmeye çalışanlar..

Yapılan tüm uyarılara rağmen sınava geç kalan öğrenciler bu sene de üzücü görüntüler oluşturdu. Kimi sınava girebilmek için yetkililere adeta yalvarırken, kimil gözyaşı göktü. Kimi öğrenciler, kimliğini ve belgelerini unuttu.
200 METRE KALA TRAFİK KAZASI
Adana’da otomobille yola çıkan bir aile trafik kazası geçirdi. Hurdaya dönen araçta sıkışan baba, anne, erkek kardeş ve Ayşe- Songül Bozdağ ikizler ekipler tarafından kurtarıldı. Ayşe-Songül Bozdağ kardeşler, geçirdikleri trafik kazası nedeniyle sınava giremedi.
Antalya’da benzer bir olay meydana geldi ve sınava yetişmeye çalışan baba-oğul trafik kazası geçirdi. Yaralı baba, oğlunun sınava yetiştirilmesi için polislerden yardım istedi ve oğluna başarı diledi. Kaan Çetmi isimli aday, polis motosikletiyle sınava yetiştirildi.
İTFAİYE MERDİVENİYLE SINAVA YETİŞTİ
Tokat’ta sınava girmek için evden çıkarken kapının kilidi bozulunca içeride mahsur kalan Abdülbaki Demirci, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı ve zamanında okula götürülerek sınava yetiştirildi.

MABEL MATİZ SORUSU GÜNDEM OLDU

Sınavda, şarkıcı Mabel Matiz’in Maya albümünden bir şarkının sözü soru olarak öğrencilerin karşısına çıktı. Türkçe testinde “Gözümün gördüğü, göğsümün bildiği ile bir değil” cümlesinde anlatılmak istenen nedir?” şeklinde bir soru soruldu. Matiz, sosyal medyada gündem oldu. Ardından açıklama yapan sanatçı, “Valla ne diyeyim, en az sizin kadar şaşırdım. Buna ek olarak, sevindim de galiba” dedi.

Yasak bitti: Yoğunluk yüzde 47’ye yükseldi

İstanbul’da sınav nedeniyle uygulanan kısıtlama sonrası trafik yoğunluğu yüzde 6 seviyesinden yüzde 40’a yükseldi.

Diğer yanda yasak dinlemeyenler

Pandemi sürecinde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yasak olmasına rağmen yapılan kaçak düğünler, koronavirüs vakalarında artışa neden oldu. Yetkililerin sıkılaştırdığı denetimlere rağmen aile arasında düğünler yapılmaya devam ediyor. Üstelik İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan genelgeyle nikah törenlerinin 15 Haziran, düğünlerin ise 1 Temmuz itibarıyla başlayacağını açıklamasına rağmen.
TEDBİRLER UYGULANMIYOR
Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Murat Kaçar, kaçak düğünlerin önlenemediğine dikkat çekerek, bu düğünlerde koronavirüs tedbirlerinin uygulanmadığı ve bundan ötürü vakalarda artışın yaşandığın söyledi.

YASAĞA RAĞMEN HALAYLI ASKER UĞURLAMASI

İstanbul’da ise asker eğlencesi için bir araya gelen onlarca kişi, maske takmayarak ve sosyal mesafe kurallarını hiçe sayarak halay çekti. Arnavutköy’de kaydedilen görüntüler, asker eğlencelerinde kurallara uyulmadığının bir örneği oldu. Toplu organizasyon yasak olmasına rağmen toplanan grubun eğlencesi yaklaşık 1 saat sürdü.

Vali isyan etti

Korona nedeniyle 16 kişinin vefat ettiğini açıklayan Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, “Bayramdan önce 120 olan vaka sayısı bayramdan sonra 500’e ulaştı. Bir anlamda sağlık personelimizin özverili çalışması, üstün gayreti boşa çıkmış, çekilen bu sıkıntıya rağmen hastalığın yayılma hızı önlememiştir” dedi.
REHAVETE KAPILDIK
Vaka sayının artmasının nedeninin vatandaşların rehavete kapılması olduğunu belirten Vali Işık, “Şimdi geriye dönüp acaba nerede hata yaptık deyip özeleştiri yapmamızın tam zamanı. Hatamız şu; rehavete kapıldık, sosyal mesafeyi korumadık, maske takmadık, hijyene dikkat etmedik. Bu üçüne dikkat etmediğimiz sürece bu virüs içimizde bir seri katil gibi dolaşmaya devam edecek” dedi.

SAHİLLERDE DE TABLO AYNI

Hafta sonu gelmesiyle yüzlerce kişi, Kadıköy Moda Sahiline akın etti. Koronavirüs salgınına aldırmadan müzik eşliğinde dans eden gençlerin, sosyal mesafe kuralını hiçe sayarak maske takmadıkları görüldü. Uyarılara aldırış etmeyen 35 kişiye 31 bin 500 lira ceza kesildi.