WhatsAppeconomics

Ekonomik model kurmak bir WhatsApp grubu kurmaktan farklı bir şey. Yani en azından ben öyle olması gerektiğini düşünüyorum. Hafta sonu sosyal medyada dolaşırken bir video düştü önüme. Birkaç kez dinledim. ‘Bir şey mi kaçırıyorum acaba?’ dedim.

“Kur garantili TL mevduatı” formülünü Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye önerenlerden biri olduğunu ve bunun kanıtının da WhatsApp mesajlarındaki kayıt olduğunu söylüyordu videodaki konuşmacı.

Ekonomist olduğunu, başka modellerinin de olduğunu söyleyerek devam eden konuşmacının bir süre sonra Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen olduğunu öğrendim.

Sekmen “Yastık altındaki altınları da getirin diyor devlet. Bunları devletle anlaşmalı bir kuyumcuda sertifikalandırıp bozdurmaya dayalı yani, 22 ayar, 18 ayar, 14 ayar altını getiriyorsun, derleyip topluyorsun 24 ayara çeviriyorsun bir sertifika alıp onu bankaya götürüyorsun. Benim önerim öyle değil. Diyorum ki, bugün önerdim Sayın Maliye Bakanımıza, kolumdaki bileziği, küpeyi, bilekliği altınla ilgili takı ne varsa onlar tartılsın, bir değer biçilsin bir sertifikaya bağlansın. Sertifikayla beraber bu takılar bankada denetim kontrolünde kiralık kasaya konsun. O süre içerisinde devlet bunları teminat olarak tutsun. Kadın, bir düğünde bir takım zamanında ihtiyacı varsa gelsin alsın. O süre izinli sayılsın, kullansın. Tekrar getirsin aynı sertifikayla kasaya koysun. Böylece tonlarca altın, Allah’ın izniyle devletin zimmetinde emanetinde toplanacak. Ve devlet bunun karşılığında her türlü yatırımını yapabilecek, her türlü finansal aracı da kullanabilecek” dedi.

Evet, önerisi tam olarak buydu. Düğüne derneğe giderken kendi küpemi “izinli” olarak bankadan almamı ve düğünden sonra da yeniden bankaya vermemi öneriyor.

Merkez Bankasının swap’ları yetmemiş olsa gerek ki kadınların ziynetleri ile swap’a başlayacağız.

Merkez Bankası rezervlerini de ziynet hariç net rezerv diye başka bir kalemde daha okuyacağız.

Model, belki şöyle de geliştirilebilir; ilerleyen zamanlarda, toplanan ziynet eşyalarından bir havuz oluşturulur. Havuzdan herkes kendi ziyneti ile eş değer olan başka bir model takıyı da izinli çıkarabilir. Böylece değişik değişik takılar da takmış oluruz. Ya da 5 lira farkla büyük seçim tercih edebilir, küpenin yanında kolye ucu da izinli çıkarabiliriz. Hem böylece bu farklar da devlete kalır.

Sürümü, araç ile de güncelleyebiliriz. Hiç fena olmaz. Herkes arabasını versin mesela, ihtiyacı olan kiralar gibi devletin otoparkından alsın. Bu araçlar karşılığı çıkarılacak sertifikalarla da araç dışı rezerv yaratırız.

Önümüzdeki günlerde kurulacak başka WhatsApp gruplarında bu öneriler tartışılabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mine Uzun Arşivi