Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Ya kuru düşürün ya ÖTV’yi indirin

Tarihi seviyelere ulaşan otomobil fiyatlarının düşmesi için hükümet ya doğru ekonomik hamlelerle kurları düşürecek, ya da ÖTV’yi indirecek. Aksi durumda en ucuz otomobil fiyatı seneye bu dönemde ne yazık ki 1 milyon TL’ye yaklaşacak.

ÜRETİM maliyetlerinin artması, kurlardaki yükseliş ve en önemlisi dünyanın en yüksek vergileri nedeniyle Türkiye’de otomobil fiyatları tarihi seviyelere ulaştı. Bugün en ucuz otomobil fiyatı ortalamada 400 bin TL’nin üzerine çıkarken, orta sınıf bir otomobilin fiyatı ise 1 milyon TL’ye yaklaştı. Asgari ücretin 4.250 TL olduğu ülkemizde, nüfusun neredeyse yüzde 95’inin yeni otomobil alma hakkı elinden alınmış durumda. Düşünün ayda 20 bin TL geliri olan biri bile en ucuz sıfır otomobili alamayacak durumda.

KRİZİN FARKINDA DEĞİLLER
Böylesine zor bir dönemde tedarik problemlerine bağlı araç yokluğu nedeniyle otomotiv sektörü yaşanılan belki de en büyük krizin farkında değil gibi davranıyor. Az sayıda gelen otomobil anında ve kârlı satıldığı için kimsenin sesi çıkmıyor. Peki ya tedarik problemleri bitip araç bolluğu olduğunda ne olacak. Bugün susanlar yüksek sesle bağırmaya başlayınca iş işten geçmiş olmayacak mı?

Böylesine zor bir dönemde, etkisinin ne olacağını bilmeden, düşünmeden fiyatların düşmesi için 2.el ithalatının önünün açılmasını isteyenler bile oluyor. Resmen saçmalıyorlar.

SADECE 2 SEÇENEK VAR
Arkadaşlar, Türkiye’de daha uygun fiyata yeni bir otomobil alabilmemiz için önümüzdeki sadece ve sadece 2 seçenek var. Ya hükümet doğru ekonomik hamlelerle kurları düşürecek, ya da ÖTV’yi indirecek. Bu ikisinden biri olmadan Türkiye’de otomobil fiyatlarının düşme ihtimali ne yazık ki yok. Tam tersine böyle giderse en ucuz otomobil fiyatı seneye bu dönemde 1 milyon TL’yi bulacak.

Bu noktada, “Son 1 yılda kurlardaki hızlı artışa rağmen ÖTV matrahlarını bile güncellemeyen hükümetin ÖTV indirimi yapması mümkün mü?” diye sorabilirsiniz. Çok haklısınız; sonuçta araç satışları düşse de, fiyatlarının artmasına bağlı hükümetin ÖTV geliri arttığı için böyle bir seçenek gündeminde yoktur. Ama seçim öncesinde halka yeniden otomobil alma hakkı verebilmek adına bu hamle yapılmalıdır. Unutmayalım, eğer iç pazar büyürse, ÖTV inse bile hükümetin toplam ÖTV geliri yükselecektir.

MATRAHLAR ACİLEN GÜNCELLENMELİ
ÖTV matrahlarının 2-3 yıl önceki halinde, satılan otomobillerin yaklaşık yüzde 70’i yüzde 45-50’lik dilimde yer alırken, bu oran uzun süreden beri sıfır. Bugün satılan araçların yüzde 80’e yakını yüzde 80’lik ÖTV diliminde yer alıyor. ÖTV indirimi olmasa da acilen matrah güncellemesi yapılarak, yine en az satılan araçların yüzde 70’inin yüzde 45-50’lik dilime girmesi sağlanmalı.

Fiyatı 1 milyon TL’nin altında
Opel SUV ailesinin en yeni üyesi yeni Grandland 809.900 TL ile 979.900 TL arasındaki fiyatlarla Türkiye’de satışa sunuldu. Edition, Elegance ve Ultimate olmak üzere üç farklı donanım seçeneği ile satışa sunulan yeni Grandland, 130 HP gücündeki 1.2 litrelik turbo benzin ve 1.5 litrelik dizel motor seçenekleriyle tercih edilebiliyor.

SON ÇEYREKTE ARAÇ BULUNURLUĞU ARTAR MI?
STELLANTIS çatısı altına giren PSA Grubu markaları (Peugeot, Citroen, Opel, DS) Türkiye’nin son dönemde en iyimser markaları olarak dikkat çekiyor. En olumlu açıklamalar hep bu markalardan geliyor. Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiği bir dönemde dünya devleri tedarik problemlerinin ve çip krizinin 2023 sonu hatta 2024’e uzayacağını söylerken, Opel Türkiye Genel Müdürü Alpagut Girgin ise yılın son çeyreğine ilişkin umutlu. İlk 4 ayda yaşanan tedarik problemlerine rağmen kötü bir yılsonu toplam pazarı öngörmediklerini belirten Girgin şunları söylüyor:

PAZAR 765 BİNE ULAŞIR
“Öngörümüz giderek bulunabilirliğin pozitife gitmesiyle özellikle üçüncü çeyreğin sonunda ve dördüncü çeyrekte araç bulunurluğuyla birlikte pazar payımızı yukarı çekmek olacaktır. Yani kademeli bir düzelme bekliyor, yılın son çeyreğinde lojistik sorunlarının bir nebze daha azalacağını öngörüyoruz. Bu doğrultuda hem Opel hem de Stellantis grubu olarak 2022 yılı için pazar öngörümüzü 765 bin adet olarak şekillendiriyoruz. Opel olarak bizim hedefimiz ise 45 bin adedin üstüne çıkmak” dedi.

5 AY SONUNDA 5’İNCİ
Türkiye’nin ilk 4 ay sonunda Opel’in global pazarları arasında yer alan İspanya’yı geride bırakarak 5. sıraya yükseldiğini aktaran Alpagut Girgin, Opel Türkiye’nin 2022 hedefinin ise her alanda ilk 5’te yer almak olduğunu söyledi. Girgin, “Hem global olarak ilk 5’te yer almayı devam ettirmek hem de Türkiye’de toplam pazarda, hatchback satışlarında, hafif ticari araç pazarında, SUV satışlarında ilk beşe girme hedefine odaklandık. Yılın ilk 5 ayı sonunda bu hedeflere ulaştık” yorumunu yaptı.

YILDA 10 BİN ELEKTRİKLİ HEDEFİ
OPEL Türkiye Genel Müdürü Alpagut Girgin, eylül ayı içinde hem elektrikli Corsa hem de Mokka’yı Türkiye’de satışa sunacaklarını belirterek, “Bizim 2022 yılında elektrikli araçlarla ilgili bir hacim ve adet hırsımız yok. 100 adet Corsa, 100 adet de Mokka satacağız. Orta vadede ise elektrikli modellerimizle büyümeyi sürdüreceğiz. 2025’te Türkiye’de 70 bin adetlik satış hedefimiz var ve bunun 10 bini elektrikli modellerden gelecek” dedi.

5 MODELLE EN ÇOK ELEKTRİKLİ ARACA SAHİP MARKA OLDU
MERCEDES, 5 modelle Türkiye’de en çok elektrikli araca sahip marka oldu. EQC, EQS ve EQE’den sonra kompakt sınıftaki en küçük SUV modelleri EQA ve EQB satışa sunuldu. İkisi de 292 beygirlik tamamen elektrikli motorları barındıran modellerden 422 km menzile sahip EQA 350 4MATIC 1.533.000 TL’den, 407 km menzilli EQB 350 4MATIC ise 1.560.500 TL’den başlayan fiyatlara sahip. Bu arada Mercedes’in 2023’de toplam elektrikli model sayısı 5’ten 9’a çıkacak. Yıl sonunda EQS SUV gelecek. Elektrikli ticari modelleri EQV ve EQT ile elektrikli AMG de diğer yoldaki modeller. Mercedes-Benz Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, “İki yeni modelimizin katkısıyla, 2022’deki tamamen elektrikli ürün seçeneklerini artırıyor ve bu değişimin öncüsü olmayı sürdürüyoruz” dedi.

ÖN SİPARİŞLERİ ALINIYOR, İLK TESLİMATLAR 2023'TE
BMW’nin 19 Nisan’da global tanıtımını yaptığı amiral gemisi yeni 7 Serisi, Türkiye’de de vitrine çıktı. Tersane İstanbul’da gerçekleştirilen etkinlikte tanıtılan yeni 7 Serisi hakkında konuşan Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik, “Yeni BMW 7 Serisi için kısa bir süre sonra ön siparişleri almaya başlamayı ve teslimatları da 2023’ün ilk çeyreğinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yeni BMW 7 Serisi’nin yanında yeni X7’nin de ön gösterimini gerçekleştiriyoruz. Bu aracımızın ön siparişlerini de Yeni BMW 7 Serisi’nde olduğu gibi kısa bir süre sonra almaya başlayacağız. Yeni BMW X7’nin teslimatları ise gelecek yılın ilk çeyreğinde gerçekleşecek” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi