Ya TÜİK’e mahkûmsun ya gerçekten mahkûm!

Ya TÜİK’e mahkûmsun ya gerçekten mahkûm!
TÜİK’in açıkladığı ekonomik göstergelere, özellikle de enflasyon ile işsizlik verilerine duyulan güveni azalttığı gerekçesiyle, alternatif istatistik yayımlarına cezai yaptırım geliyor. AK Parti’nin Meclis’e sunmaya...

TÜİK’in açıkladığı ekonomik göstergelere, özellikle de enflasyon ile işsizlik verilerine duyulan güveni azalttığı gerekçesiyle, alternatif istatistik yayımlarına cezai yaptırım geliyor. AK Parti’nin Meclis’e sunmaya planladığı taslakta alternatif istatistik üretip TÜİK’e onaylatmadan yayımlayanlar için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Bloomberg’den Fırat Kozok’un aktardığı taslak çalışmaya göre; çevre, demografi, fiyat, iş gücü, tarım ve ulusal hesaplar alanlarında TÜİK tarafından üretilen istatistiklere alternatif oluşturacak şekilde istatistiki sonuçlar içeren araştırmalar kamuoyuna açıklanmadan önce bunların kapsamı, örnekleme yöntemi, örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını gösteren metodolojisi onaylatılmak üzere TÜİK’e başvurulacak.

Kurum bu başvuruyu iki ay içinde sonuçlandıracak. Metodolojisi TÜİK tarafından onaylanmamış araştırmaların sonuçları herhangi bir yolla kamuoyuna açıklanamayacak.

Taslağın gerekçesinde, metodolojisi belli olmayan istatistiklerin hem TÜİK’e hem de ekonomik göstergelere duyulan güveni sarstığı görüşü yer alıyor.

Yasa taslağı ayrıca araştırma sonuçlarının yayımlandığı internet sitelerine de erişim engeline kadar uzanan cezalar öngörülüyor. AK Parti’de taslağın bu hafta TBMM’ye sunulmasının planlanmıştı ancak taslak üzerinde bir süre daha çalışma kararı alındı.

ENAG HEDEFTE
TÜİK, tüketici enflasyonunu mart ayında yüzde 61,14 ile mart 2002’den bu yana en yüksek seviyede açıklamıştı. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu oranı yüzde 142,63 olarak duyurmuştu. TÜİK söz konusu grup hakkında daha önce kendisinin güvenini zedelediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuş ve ENAG hakkında soruşturma başlatılmıştı.

ENAG’TAN AÇIKLAMA
Cezai yaptırım planlanmasıyla ilgili ENAG tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada, ‘’ENAGrup bu sayfada ve her zaman enflasyon oranını halkımız ile paylaşacaktır. Saygılarımızla’’ ifadelerine yer verildi.