Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

YA YERLİ YA ZAMLI

30 Ağustos’ta gerçekleyen ÖTV düzenlemesiyle birlikte otomobilde yerli üretimin payı artarken, zamdan etkilenen ithal araçların payı ise düşüyor. Kurlardaki artışla birlikte son 3 ayda tüketici ya ÖTV artışlarından şu an için etkilenmeyen 4-5 yerli model üzerinden tercih yapacak ya da zamlı ithal araç alacak.

TÜRKİYE’de bugün Otomotiv Distribütörleri Derneği’ne (ODD) üye 38 markanın 262 farklı model otomobili satılıyor. Ocak-Eylül döneminde 13 modelden sadece 1’er adet satılırken, 60 modelin satışı 10 adedin altında kaldı. 18 model 5 bin adedi, 7 model 10 bin adedi, 3 model 20 bin adedi, 1 model ise 50 bin bandını geçmeyi başardı. 10 bin adedi geçen 7 modelin 5 tanesi yerli üretim
220 MODELİ GEÇTİ
50 bin bandını geçmeyi başaran tek model olan Fiat Egea Sedan, 9 ayda tam 220 modelin toplam satışını geçti. Egea’yı 30 bin adedi geçen Renault Clio ile 20 bin adedi aşan Renault Megane Sedan takip etti. 4’üncü sırada ise 19 bin 272 adet satıla Toyota Corolla Sedan yer aldı. Bu 4 modelin ortak özelliği Türkiye’de üretilmeleri. 10 bin adedi aşan 7 modelden 5’i Türkiye’de üretilen araçlardan oluşurken, 2 tane ithal bulunuyor.
YERLİ %50’Yİ AŞTI
Eylül ayında ÖTV düzenlemesinin yapılmasıyla birlikte, düşük ÖTV diliminde yer aldıkları için yerli üretimin payının daha da artması bekleniyor. Eylülde otomotiv satışlarında rekor kırılırken, yerli üretim araçların oranı da yılın zirvesine çıktı. Toplam satışlarda ağustosta %44 olan yerli payı, eylülde yüzde 50.72’yi aşarak ilk kez ithal araçları geçti. Otomobil satışlarında ise yerli payı %45.73’e yükseldi. Kurlardaki artışa bağlı olarak yılın son 3 ayında, ÖTV artışlarından etkilenmeyen yerli üretimin payının artması beklenirken, yüzde 50’lik ÖTV diliminde yer alan ithal araçların fiyatlarının ise artarak yüzde 80’lik dilime girmesi bekleniyor. Yani bir başka değişle son 3 ayda tüketicilere , “Ya yerli ya zamlı ithal”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi