Yabancı yatırımcı Türkiye’den kaçıyor

Yabancı yatırımcı Türkiye’den kaçıyor
Birleşmiş Milletler verilerine göre, Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım sayısında büyük düşüş yaşandı.Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD) hazırladığı 2020 yılı “Dünya Yatırım Raporu”...

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım sayısında büyük düşüş yaşandı.


Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD) hazırladığı 2020 yılı “Dünya Yatırım Raporu” yayımlandı. Rapora göre Türkiye’ye giren doğrudan yatırımcı sayısı geçen sene 8,4 milyar dolarda kalırken, Türklerin yurtdışı yatırımları ise 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Konuya ilişkin konuşan Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı Ayşem Sargın, “2019’a baktığımızda, Türkiye’nin bir önceki seneye göre UDY girişlerinde yüzde 35’lik bir düşüş olduğunu görüyoruz. Geçen yıl 8.4 milyar dolar olan UDY girişi, küresel UDY’nin yalnızca yüzde 0.5’ine denk gelmektedir” dedi.


Öte yandan 2019 sonu itibarıyla Türkiye’nin UDY giriş stoku 164.9 milyar dolar, çıkış stoku 47.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2010 sonunda bu rakamlar sırasıyla 188.4 milyar dolar ve 22.5 milyar dolardı.