"Yabancılar 400 bin dolara değil 250 bin dolara Türk vatandaşı oluyor"

"Yabancılar 400 bin dolara değil 250 bin dolara Türk vatandaşı oluyor"
Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Derneği'nden kendisine yollanan bir mektubu köşesinde paylaştı. Dündar'ın paylaştığı mektupta yabancıların 400 bin dolarlık gayrimenkul satışıyla vatandaşlık...

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Derneği'nden kendisine yollanan bir mektubu köşesinde paylaştı. Dündar'ın paylaştığı mektupta yabancıların 400 bin dolarlık gayrimenkul satışıyla vatandaşlık alma sürecinde çarpıklıklar olduğuna ve aracılarla anlaşarak 400 bin dolara değil, 250 bin dolara vatandaşlık aldıkları öne sürüldü.

Dündar'ın paylaştığı mektupta ilgili kısım şöyle:

"Çarpıklık gerçekte 400.000 USD değere sahip olmayan bir gayrimenkulün aracı-satıcı-değerleme şirketi üçgeninde 400.000 USD olarak raporlaştırılıyor olmasıdır. Bunun en önemli sebebi mesleğimizin etik ilkelerinin hiçe sayılarak rapor değerinin alıcı/satıcı ile değerleme uzmanı/firması arasında önceden belirlenme imkanının bunuyor olmasıdır.

Bazı raporlarda imzası bulunan değerleme uzmanı gayrimenkulün bulunduğu ilde dahi ikamet etmemektedir. Mesleğimizin bir diğer etik ilkesi olan raporu hazırlayan kişinin ilgili gayrimenkulü görme zorunluluğu aleni bir şekilde ve düzenli olarak ihlal edilmektedir. Örneğin ikametgahı (A) şehri olan bir değerleme uzmanının Antalya'da başkaları tarafından hazırlanmış yüzlerce/binlerce raporda imzası bulunabilmektedir. Rapor ilgili ilde liyakat sahibi olmayan kişiler tarafından hazırlanıp başka bir ilde ikamet eden bir değerleme uzmanının imzası kullanılmaktadır.

Aracılar (emlakçı, müteahhit satış ofisleri veya danışmanlık şirketleri) gerçekte 200.000 dolar değerindeki bir gayrimenkul için, kendi seçtiği değerleme şirketi üzerinden hazırlattığı ekspertiz raporunda; değeri şişirip 400.000 dolar olarak belirliyor. Bu rapor, tapu müdürlüğüne iletiliyor ve  satış tescil işlemi 400.000 dolar üzerinden yapılıyor.

Yabancı parayı satıcının hesabına gönderiyor. Satıcı gerçek değer bedeli olan 200.000 USD alıyor. Aracı-satıcı-değerleme şirketi aralarında belirledikleri örneğin 50.000 dolarlık bedeli paylaşarak kalan 150.000 doları yabancıya geri vererek işlemi sonlandırıyor. Sonuç olarak:

Yabancı 400.000 dolar yerine 250.000 dolara T.C. vatandaşı oluyor."

Yazının tamamı için tıklayın