Yahudilere Batı Şeria’da 4 kapı daha açıldı

Yahudilere Batı Şeria’da 4 kapı daha açıldı
İsrail Parlamentosu, İsrail vatandaşlarının Batı Şeria’daki dört Yahudi yerleşimine dönüş yasağını kaldıran düzenlemeyi kabul etti.Yasak, 2005’te İsrail’in işgal altındaki Gazze’den planı kapsamında konmuştu. Tasarı,...

İsrail Parlamentosu, İsrail vatandaşlarının Batı Şeria’daki dört Yahudi yerleşimine dönüş yasağını kaldıran düzenlemeyi kabul etti.

Yasak, 2005’te İsrail’in işgal altındaki Gazze’den planı kapsamında konmuştu. Tasarı, uluslararası tepkilere neden olmuştu. Londra’da Yüksek Mahkeme’de görülen bir davada bu Yahudi yerleşimlerinin Filistin topraklarında inşa edildiğine hükmedilmişti.

Tasarının yürürlüğe girebilmesi için ordunun onayı gerekiyor. Ancak kararın Ramazan öncesinde gerginliği alevlendirmesinden kaygı duyuluyor.

1967’deki Arap-İsrail savaşından sonra İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’e inşa edilen 140 yerleşimde yaklaşık 600 bin Yahudi yaşıyor. Uluslararası toplumun büyük bir kısmı bu yerleşimlerin yasa dışı olduğunu söylüyor. İsrail bunu reddediyor.

18 yıl önce İsrail Parlamentosu, Gazze Şeridi’nden çekilme planına onay vermiş, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Sa-Nur, Ganim, Kadim ve Homeş Yahudi yerleşimlerinin de boşaltılmasını kararlaştırmıştı.

Parlamentoda yapılan oylamada, İsraillilerin boşaltılan Yahudi yerleşimlere dönebilmesi için 2005’teki düzenlemenin bazı bölümleri kaldırıldı.