Yakıt fiyatları uçtu, hibrit ilgisi patladı!

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 27, 2022 / 06:35

Akaryakıt fiyatlarındaki artışla birlikte tüketicilerin tercihi daha az yakan hibrit otomobillere yöneldi. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, son 3-4 ayda daha önce hiç olmadığı kadar hibrit araç sorulduğunu belirterek, “Araç bulunurluğu olsa sattığımız otomobillerin yüzde 60’ı hibrit olurdu” dedi.

SADECE 1 Ocak’tan bu yana benzinin litre fiyatı yüzde 121, motorinin ise yüzde 135 arttı. Bugün 50 litrelik bir depo benzinle 1.363 TL’ye, dizelle 1.500 TL’ye doluyor. Böyle olunca da otomobillerin az yakıt tüketmesi tüketiciler için olmadığından çok daha fazla önem taşıyor. İşte bu noktada 100 km’de 4 litre ve altında yakan tam hibrit araçlara ilgi hızla artıyor.

SON 3-4 AYDA ARTTI
Hibrit denince akla gelen ilk marka olan Toyota’nın Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yakıt fiyatlarının ve çevre bilincinin arttığı bu dönemde hibritlere olan ilgiden bahsederek, “Son 3-4 ayda daha önce hiç olmadığı kadar hibrit araç soran oldu” dedi. Şu anda çok ciddi oranda tüm modeller için herkesin hibrit sorduğunu kaydeden Bozkurt şunları söyledi:

100 ARACIN 41’İ HİBRİT
“Özellikle mart ayından itibaren, akaryakıt fiyatlarındaki artışlar sebebiyle tam hibrit araç soranların sayısında ciddi bir artış olduğunu gözlüyoruz. Hibrit talebi artıyor çünkü birçok avantajının yanında önemli ölçüde bir yakıt tasarrufu sağlıyor. İlk 5 ay sonunda sattığımız her 100 otomobilin 41’i tam hibrit modellerden oluşmuş durumda. Eğer araç bulunurluğu olabilseydi bu oran çok rahatlıkla yüzde 55-60 bandına kadar çıkabilirdi. Çünkü tam hibrit talebinde ciddi artış var. Özellikle de kurumsal satışlarda.”

YARİS’TE %50 HEDEFİ
Hibritlere talebin arttığı bu dönemde, Türkiye’de B-SUV sınıfında yer alan Yaris Cross’u satışa sunduklarını da hatırlatan Bozkurt, “Yaris Cross modelinde de satış satış hedefimiz yaklaşık yüzde 50 oranında hibrit, yüzde 50 oranında benzinli model satmak olacak” dedi.

KÜÇÜK SUV ‘YARİS’İ
TOYOTA’nın yeni SUV stratejisi kapsamında Cross ürün ailesinin ilk ürünü olan Yaris Cross Türkiye’de satışa sunuldu. Daha ulaşabilir fiyatlar nedeniyle SUV segmenti içinde yüzde 57’lik paya ulaşan B-SUV segmentinin iddialı yeni temsilcisi Yaris Cross, lansmana özel 667.800 TL’den başlayan fiyatlara sahip. B-SUV segmentindeki tek tam hibrit model de olan Yaris Cross Hybrid ise, 702.600 TL’den başlayan fiyatlara sahip. Yaris Cross, Türkiye’de 1.5 litre benzinli ve 1.5 litre hibrit olmak üzere iki motor seçeneğine sahip.

OLSA 10 BİN SATILIR
Alaçatı’da gerçekleşen Yaris Cross lansmanında konuşan Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Yeni Yaris Cross modeli, Türkiye’de önümüzdeki dönemin en iddialı modellerinden biri olacak. Yıl sonuna kadar en az 1000 adetlik hedefimiz var. Önümüzdeki yıl ne kadar araç alacağımız henüz netleşmedi ancak bu aracın normal pazar şartlarında, araç bulunabildiği koşullarda yaklaşık 10 bin adetlik bir potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Yaris Cross, Yaris hatchback modeline göre 95 mm daha yüksek, 20 mm daha geniş ve 240 mm daha uzun olarak tasarlandı. 2,560 mm ölçüsüyle Yaris hatchback ile aynı aks aralığına sahip Yaris Cross’un 170 mm yerden yüksekliği bulunuyor.

TÜRKİYE’DE SATIŞA SUNULAN İLK TAM ELEKTRİKLİ JAPON
JAPON Subaru’nun Toyota ile birlikte geliştirdiği ilk %100 elektrikli modeli Solterra, temmuz ayında üç farklı versiyonla satışa sunuluyor. e-Xtreme versiyonu 1.665.900 TL, e-Xclusive versiyonu 1.749.500 TL ve en üst versiyon olan e-Xcellent versiyonu 1.849.500 fiyat ile müşterilerle buluşacak. Baştan aşağı tamamen yeni tasarlanan ve elektrikli otomobillere özgü yeni e-Subaru Global Platform üzerinde inşa edilen Solterra, markanın AWD (Sürekli Dört Çeker) geleneğini sürdürüyor. 160 kW gücündeki elektrik motoru, 466 km’ye varan sürüş menzili, 150 KW’lık DC şarj gücü ve 71.4 kWs’lik batarya kapasitesine sahip Solterra’dan yıl sonuna kadar 100 adet satılması hedefleniyor.

ÜST DÜZEY İSTANBUL’DA
Subaru Türkiye Genel Müdürü Halil Karagülle’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Solterra’nın basın lansmanına Subaru Avrupa Başkanı ve CEO’su Takeshi Kubota ile Subaru Avrupa Satış ve Pazarlama Genel Müdürü David Dello Stritto da katıldı. Halil Karagülle, Türkiye’de %100 elektrikli araç satışa sunan ilk Japon markası olmaktan dolayı çok heyecanlı olduklarını belirterek, “Subaru müşterilerinin bir otomobilden beklentilerini başta güvenlik olmak üzere, arazi yetenekleri, sürekli dört çeker, kullanıcı dostu olmak, sağlamlık, güç ve özgün tasarım olarak sayabiliriz. Müşterilerimiz tüm bu özelliklerin standart donanım olarak sunulmasına alışkın ve bundan da çok memnun. Solterra’da tüm bu özellikler yine en alt versiyondan itibaren standart olarak sunuluyor” dedi.

STELLANTIS TÜRKİYE’YE 2 ALTIN MADALYA!
PEUGEOT, Citroen, DS ve Opel olmak üzere dört markanın Türkiye’deki satış, pazarlama, parça ve servisler faaliyetlerini yürüten otomobil üreticisi ve mobilite sağlayıcısı Stellantis Türkiye, dünyanın en büyük çağrı merkezi derneği Contact Center World tarafından bu yıl 17.’si düzenlenen Top Ranking Performers Awards yarışmasından 2 ödül aldı. 80’den fazla ülkeden iki bini aşkın projenin katıldığı uluslararası yarışma kapsamında Stellantis Türkiye, “Sosyal Medyanın En İyi Kullanımı” ve “En İyi Kriz Yönetimi” kategorilerinde iki altın madalyanın sahibi oldu. Stellantis Türkiye CCO’su Ayça Furth, “Layık görüldüğümüz bu iki altın madalya bizim için çok anlamlı. Özellikle son 2 yıldır yürüttüğümüz dijitalleşme ve yeni nesil CRM anlayışımızın karşılığı olan bu başarı, bizi bu süreçte daha yenilikçi bakış açıları geliştirme konusunda oldukça motive etti. Stellantis Türkiye CRM ekibimizi müşteri yolculuğuna dair tüm süreçlerde gösterdikleri olağanüstü tutku, titizlik ve başarıdan dolayı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

1,4 MİLYON TL’YE TÜRKİYE’YE GELDİ
ALFA Romeo’yu yeniden çıkışa geçirmesi beklenen beğenilen C-SUV modeli Tonale geçen hafta Türkiye’de tanıtıldı. 160 beygir gücünde 1.5 litrelik hibrit motorlu versiyonu 24 Haziran’dan itibaren lansmana özel 1.399.000 TL’lik özel fiyatıyla online olarak ön siparişe açıldı. Alfa Romeo Marka Direktörü Özgür Süslü, markanın Türkiye pazarındaki varlığının Tonale ile güçleneceğini belirterek. “Edizione Speciale isimli özel seri versiyonunun ön siparişlerini almaya başlayıp, Temmuz ayının ikinci yarısından itibaren müşterilerimize teslim edeceğiz. Eylül ayında ise 1.6 litrelik 130 beygir gücünde dizel otomatik vites versiyonunu Türkiye yollarıyla buluşturacağız. Tonale’den yıl sonuna kadar 1000 adet getirmeyi planlıyoruz” dedi.

Özel Ortadoğu Koleji ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Emre Özpeynirci, Hürriyet gazetesinin otomotiv editörü ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi’nin yayın koordinatörü olarak 25 yıl çalıştı. 2001 yılında Reuters tarafından Türkiye’de gelecek vadeden ekonomi gazetecisi olarak seçilen ve İngiltere’de ekonomi gazeteciliği üzerine sertifika alan Özpeynirci, evli ve bir çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top