Yalvarıyorum artık hata yapmayın, faiz düşünce enflasyon patlar

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 24, 2021 / 08:49

Türk Lirası’nın döviz kuru karşısında önlenemez yükselişine sosyal medyada gün boyu tepki yağdı. Twitter’ın trend listesinde birçok maddeyi TL’deki çöküş hareketleri oluşturdu.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş: Size Yalvarıyorum artık hata yapmayın. Faiz düşünce Enflasyon PATLAR. Faiz kendiliğinden değil de EMİRLE düşünce: Dolar, Euro, Altın, Emlak, Arsa, Her türlü Mal fiyatı FIRLAR. Öyle olunca bunları elinde tutan Zenginler daha ZENGİN, malı mülkü olmayan fakirler daha FAKİR olur

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç: Bugünü, geçtiğimiz kısa dönemdeki kur şokları karıştırmamak lazım. Ekonomiye maliyet maalesef çok çok daha yıkıcı ve uzun süreli olacak.

Ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara: Bugünkü kur seviyesi ile önümüzdeki aylarda resmi enflasyon %30’u geçebilir. Mevcut mevduat faiziyle -15 reel faiz demek. Acilen tedbir alınmazsa finansal sistem buna dayanamaz. Son yıllarda enflasyon dinamiklerinde ciddi değişim tespit ediyoruz. Zaman içinde değişen kur geçiş katsayılarına göre 1) döviz kurunun enflasyon üzerindeki toplam etkisi artıyor 2) kur fiyatlara daha hızlı geçiyor. Aynı çeyrekteki etki (en alt lacivert çubuk) iki katına çıkmış. Benzer sonuçları VAR yöntemiyle de teyit edebiliyoruz. 2016 öncesi toplam geçişkenlik %15 dolayındayken 2017 sonrasını dahil eden örneklemde %27’ye çıkmış. Geçiş hem artmış hem de hızlanmış. Eskiden geçişin %80’i dokuz ay içinde tamamlanırken şimdi altı ay içinde tamamlanıyor. Geçiş etkisi talep koşulları, şokun büyüklüğü/kalıcılığı, değer kaybı/değerlenme, enflasyon düzeyi/oynaklığı, beklentilere göre değişebiliyor. Alternatif modeller kullanarak yapılan tahminlere göre son 10 yılda ortalama bir yıllık geçişkenlik %26 ile %34 arasında değişiyor.

Ekonomist, eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Nesrin Nas: Her açıdan çöküyor ülke. Sabahtan beri konuştuğum birçok dostum panik halinde. Herkes kendini nasıl kurtaracağının arayışında. Muhalefet bugün somut bir tavır almalı. Açık bir yol haritası ortaya koymalı. Bunu bugün yapamazsa toplumun güvenini asla kazanamaz. Gün bugündür. Bu saatten sonra iktidarın ne yapacağını öngörmek çok da zor değil. Baskı, zor kullanımı daha da artacaktır. Belki yeni dış maceralara kalkışılacaktır. Şimdi hepimiz döndük muhalefete bakıyoruz. Bazı partilerin halen o varsa ben yokum tavrını sürdürmesi akla ziyandır.

Ekonomist Prof. Dr. Yalçın Karatepe: İşler çok kötüye gidiyor. Bunun adı ekonomik krizdir. Kimse bahane uydurmasın!

Prof. Dr. Veysel Ulusoy: Üç basamaklı enflasyona doğru… Bilerek, isteyerek …
Ekonomist yazar Mustafa Sönmez: Erdoğan’ın kurtuluş savaşı mesajı yanlış anlaşıldı galiba. Herkes dolara koşuyor. 12’yi bulur mu bugün, bulur. Pardon, 12’yi bulur mu demişim, 13 olacaktı! Dolar 13 TL yi akşama doğru yakalar mı? Yarın 14 TL ye, hatta 15’e gider mi? Gitmez diyebilen beri gelsin. Ellerinde hiçbir takoz kalmadı. TL de kalan dövize koşuyor. Hiçbir ters rüzgar yok. Muhalefet! Bir gün bile önemli. Hemen seçime götürün. Her gecikme topyekun kayıptır.

Ekonomist Prof. Dr. Ümit Akçay: 2 ayda TL’nin %26.89 değersizleşmesi bir döviz krizidir (son durum USD/TRY 11.86 iken). 23 Eylül’deki faiz indirimi süreci başladığından bugüne (23 Kasım) yaşananlar, karşımızda işlemeyen iki modelin olduğunu gösteriyor. 2001-2013 modeli de, 2013-2021 modeli de işlemiyor. Bunları aşacak ciddi alternatifleri konuşmadığımız sürece bir krizden diğerine sürükleneceğiz.

Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu: Freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyoruz. Sonumuz hayrola…

Ekonomist Hayri Kozanoğlu: Faizleri düşüreyim derken devletin bütçesini çökertiyorlar! Artık Hazine ancak %20’nin üzerinde bir faizle borçlanacak!

Ekonomi yazarı Uğur Gürses: Vatandaş çok ağır bir bedelle, “faiz kamburundan” kurtulduğunu sanırken “yoksulluk kamburunun” sırtına yüklendiğini görecek…Çok yazık.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota: Dün “Taammüden” rekabetçi kur modeline geçtiğimiz açıklandı. Onun öncesinde yine taammüden TCMB’ye sattırdıkları 127 Milyar $’ın ortalaması 6.50.!! Şimdi $=12.20 ile ortaya çıkan kayıp 724 Milyar TL.. TCMB’nin faiz kazancı ise 200 Milyar TL bile değil. 524 Milyarlık cehalet.. Tayyip Erdoğan, Tansu Çiller’den sonra en büyük devalüasyona imza attı. Türk Lirasının aylık değer kaybı, 1981’den yana en yüksek 2. artışı yaşadı. İlki 1994 Nisan, ikincisi daha ay bitmeden şimdi oldu. Üçüncüsü ise 2001 Şubatta olmuştu. $=12.75 alındı, 14.25 olursa 1.olacak.

Ekonomist Atilla Yesilada: Yüce Başkanım Erdoğan 20 yıllık iktidarında bize bir finansal kriz yaşatmamıştı, gitmeden onu da halledecek evelallah

Dış politika ve enerji politikaları uzmanı Dr. Mühdan Sağlam: Dolar piyasalarda 12 lirayı gördü. Dikkat çekici olan kurun 10 lirayı gördükten sonra 11 ve 12 ‘ye çıkma hızı. kur 11 liraya 6 günde, 12 liraya 4 günde çıktı. Bu makas daralıyor. Bir şey yapılmazsa korkarım kasım sonu aralık başında 15 görülecek…

Ekonomist Nazmi KARYAĞDI: 2022 bütçesinde yaklaşık 69 milyar TL’lik akaryakıt ÖTV’sinden vazgeçiliyor. Bütçe kalemlerinde kısıntıya gidilmezse fazladan borçlanma ve ekstra faiz ödemesi ile kamunun sunduğu mal ve hizmetlere ve diğer vergilere zam kaçınılmaz hale geliyor.

Ekonomist Doç.Dr. Oğuz Demir: Bugün sosyal medyada çok gezen Dolar’ın yükseliş hızı grafiğine bir ekleme yaptım. Hangi tarihe denk geldiğini gün gün ekledim. Tesadüf bu ya…

Siyaset bilimci, iletişimci Dr. Sedef Kabaş: Derhal tüm lüks makam araçları ve özel uçaklar satılsın; saraylar boşaltılsın; Hazine garantili ihaleler iptal edilsin; milletvekili maaşları dondurulsun… Kamuda israf sıfırlansın. Asgari ücrete %100 zam yapılsın, alınan vergi kalksın… İktidar acil istifaya çağrılsın! #Dolar12TL…

Dış politika uzmanı, siyasetçi, yazar Aydın Sezer: İktisat teorisi ağlıyor, iktisatcılar saçını başını yoluyor, biz bunları hep anlattık, dolarla anlattık, euro ile anlattık, imam hatip yaptırmak için evde bulunan paralarla anlattık, kol saatiyle anlattık, tank paletle anlatık, Telekom özellştirmesiyle anlattık, deniz bitti.

Ekonomist Refet Gürkaynak: İktisada giriş görmüş herkesin yanlış olduğunu bileceği işi inadına yapıp 85 milyon kişiyi çok fakirleştirmek nasıl açıklanabilir?

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu: Bir avuç sonradan zenginleşen, nasıl zenginleştiği malum insan memleketi esir aldı. Az yiyin diyecek kadar da şuursuzlaştılar. Vahşi bir azgınlık bu. Tam dedikleri gibi azgın azınlık! Yazık, çok yazık. Neyi denediğinizi anladık. Bu yıkımın,travmanın altından kalkmak zorundayız.

Yazar Ahmet Ümit: An itibariyle dolar: 12:18 lira. Ekonomik savaş yok, berbat ekonomi yönetimi var.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top