Yapılandırma kanun teklifi TBMM’ye sunuldu

Yapılandırma kanun teklifi TBMM’ye sunuldu
24 maddeden oluşan yapılandırma kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu. Teklife göre, 362 milyar liralık alacak yapılandırılacak, matrah artırımında yüzde 20 vergi alınacak, ilk taksit ise 31 Mayıs'ta ödenecek.Kamuya olan...

24 maddeden oluşan yapılandırma kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu. Teklife göre, 362 milyar liralık alacak yapılandırılacak, matrah artırımında yüzde 20 vergi alınacak, ilk taksit ise 31 Mayıs'ta ödenecek.

Kamuya olan borçların faizlerinin önemli bir kısmının silinerek, anaparasının 48 aya kadar taksitlendirilmesini öngören torba kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Yapılandırma için 30 Nisan 2023’e kadar başvurma şartı getiriliyor. Toplam taksit sayısı 48 ayı aşmayacak.

İşletmede mevcut olduğu hâlde kayıtlarda yer almayan ya da kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlar ile kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar da yapılandırma kapsamında beyan edilecek.

Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş vergilerin ödenmemiş kısmı ile bunlara bağlı gecikme faizi ve zamları, vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş vergi cezaları, idari para cezaları, gümrük yükümlülüğü nedeniyle gümrük vergileri, asılların bağlı olmaksızın kesilen idari para cezaları(yüzde 50’si ödenirse, yüzde 50’si silinecek), ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergiler de aynı imkanlardan yararlanacak.

Matrah artırımı asgari olarak, 2018 takvim yılı için %35, 2019 takvim yılı için %30, 2020 takvim yılı için %25, 2021 takvim yılı için %20 oranında yapılacak.

Artırılan matrah için yüzde 20 oranında vergi alınacak. Ancak matrah artırılan döneme ilişkin beyanname zamanında verilmiş ve tahakkuk eden vergiler ödenmişse, matrah artırımının vergisi yüzde 15 olarak uygulanacak.

Matrahı artırıp ödemesini zamanında yerine getiren mükelleflere vergi incelemesi yapılmayacak.

Kayıtlarda yer almayan makinelerin KDV’sinin yarısı ödenecek.

Kesinleşmiş SGK alacakları YİÜFE’ye endekslenecek.

Ödemenin peşin yapılması halinde YİÜFE’ye endekslenen tutarın yüzde 90’ının tahsilinden vazgeçilecek.