Yasak kalktı liste başı oldu

Yasak kalktı liste başı oldu
George Orwell’in, sürekli anlamsız bir savaşla meşgul olan baskıcı bir rejim altında yaşayan yurttaşları anlatan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört romanı, Rusya’da en çok okunan kitap haline geldi. Independent’in aktardığı habere...

George Orwell’in, sürekli anlamsız bir savaşla meşgul olan baskıcı bir rejim altında yaşayan yurttaşları anlatan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört romanı, Rusya’da en çok okunan kitap haline geldi. Independent’in aktardığı habere göre, devlete bağlı haber ajansı Tass klasikleşmiş romanın, Rusya’nın çevrimiçi kitap satıcısı LitRest’te 2022’de kurgu kategorisinde en çok indirilen, tüm kategorilerdeyse ikinci en çok indirilen kitap olduğunu açıkladı. Daha çok George Orwell takma adıyla tanınan İngiliz yazar Eric Arthur Blair, romanı 1949’da, II. Dünya Savaşı’ndan kısa süre sonra ve Batı’yla Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş başlamadan önce yayımlamıştı. Roman, Sovyetler Birliği’nde 1988’e kadar yasaklı kaldı.

Romanın konusu, “Büyük Birader” adlı gizemli bir totaliter lider tarafından kontrol edilen, “Parti” adıyla bilinen, rejimin iktidar partisinin gözetiminde kalan bir adamın yolculuğunu izliyor. Yazar, Batı’nın eski müttefiki Joseph Stalin’in diktatörlüğünü, Büyük Birader’in kişi kültüne model olarak aldığını söylemişti. Romanda Büyük Birader’in Düşünce Polisi olarak anılan birimi, gözü korkmuş yurttaşları kendilerine söylenenlere inanmaları için “çift düşünmeye” zorluyor.