Yasak üstüne yasak

Yasak üstüne yasak
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) erişimi engellediği Ekşi Sözlük, sosyal medyadan yaptıkları açıklamada, yetkililer ile görüştüklerini ve karara karşı tüm hukuki yollara başvuracaklarını duyurdu.Sosyal...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) erişimi engellediği Ekşi Sözlük, sosyal medyadan yaptıkları açıklamada, yetkililer ile görüştüklerini ve karara karşı tüm hukuki yollara başvuracaklarını duyurdu.

Sosyal medyanın en çok ziyaret edilen siteleri arasında yer alan Ekşi Sözlük’ BTK tarafından erişim engeli getirildi. BTK site bilgileri sorgu sayfasında “eksisozluk.com, 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-100029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir.” açıklaması yer alıyor.

HERHANGİ BİR İÇERİK DAYANAK GÖSTERİLMEMİŞ
Önceki gün BTK yetkilileri ile görüşmeye çalıştıklarını ancak konuya ilişkin bilgi edinemediklerini duyuran yapılan Ekşi Sözlük’ten dün yapılan açıklamada ise BTK ile konuyla ilgili görüşme sağlayabildiklerini, ayrıca sulh ceza hakimliği kararını da elden tebliğ aldıklarını belirtti. Açıklamada, “Alınan karar, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile 5651 sayılı kanunun 8/a maddesi uyarınca verilmiş olup; herhangi bir içerik bu karara dayanak gösterilmemiştir” denilerek şöyle devam edildi:

“Sitemizin tamamının engellenmesine gerekçe olarak, Ekşi Sözlük yazarları tarafından kamuoyuna yanlış bilgiler verildiği, toplumun yönlendirilmeye çalışıldığı, her ne kadar sulh ceza hakimlikleri tarafından verilen erişim engelleme kararları Ekşi Sözlük yönetimi tarafından yerine getirilse de bu süre zarfında toplumun doğru bilgiye ulaşamadığından bahisle kamu düzeninin etkilendiği, özellikle deprem sonrasında askeriye ve devlet kurumları hakkında gerçek olmayan bilgiler verildiği, toplumun yönlendirilmeye ve devletin aciz halinde gösterilmeye çalışıldığı, toplum kesimleri arasında kargaşa ortamının çıkartılmasını amaçlayan paylaşımlar olduğunun tespiti ile site yöneticileri tarafından yanlış ve iftira boyutunda olan yazılara gerekli reaksiyonun gösterilmediği, iç denetiminin sağlanmadığı, zararlı paylaşımların ve yorumların ekşi sözlük yönetimi tarafından engellenmediği hususları gösterilmiştir.”

“KANUNİ YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ”
Açıklamada, mahkeme kararlarının uygulandığı, diğer tüm kanuni yükümlülüklerin hassasiyetle yerine getirildiği vurgulanarak, “Bununla birlikte son olarak yaşanılan felaket gibi toplumsal olaylarda moderasyon etkinliğimizi en üst kapasitede kullanıyoruz. Tıpkı GSM operatörlerinin yığılma nedeniyle çalışmalarında aksaklıklar yaşanmasına benzer şekilde, bu gibi olaylarda içeriklerin normalden çok daha hızlı artması nedeniyle müdahale hızı yavaşlayabiliyor. Bu yığılmaların önüne geçmek için çalışmalarımız olacak. Ancak, herkesin kabul edeceği üzere bu durumlarda dahi müdahale hızımız karşılaştırılabileceğimiz her türlü sosyal medya platformundan daha hızlı, kullanıcılarımız ve okuyucularımızla aynı hassasiyetlere sahibiz” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, karara karşı tüm hukuki süreçlere başvurulacağı vurgulandı.