Yavaş destek sözü verdi ulaşım krizi çözüldü

Yavaş destek sözü verdi ulaşım krizi çözüldü
Ankara’da akaryakıt zamlarını protesto için kontak kapatan özel halk otobüsü şoförleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı (ABB) Mansur Yavaş’ın destek sözü verdiği açıklamasından sonra eylemlerine son verdi.Son altı...

Ankara’da akaryakıt zamlarını protesto için kontak kapatan özel halk otobüsü şoförleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı (ABB) Mansur Yavaş’ın destek sözü verdiği açıklamasından sonra eylemlerine son verdi.

Son altı ayda benzine yüzde 162, motorine ise yüzde 212 zam gelmesi Ankara’da özel halk otobüslerinin kontak kapatmasına neden olmuştu.

Ankara Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası, zamlardan dolayı ‘zorunlu olarak çalışamayacaklarını’ duyurmuş; dün şoförler Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak toplu taşıma ücretlerine en az 10 TL zam istemişti.

Bunun üzerine çözüm arayışında olduklarını duyuran Mansur Yavaş, Twitter üzerinden videolu açıklama yayınlayarak şunları kaydetti:
“Özellikle son dönemde günbegün artan akaryakıt maliyetleri nedeniyle özel halk otobüsü ve dolmuşçu esnafı, ulaşım bedelinin en az 8 lira olmasını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirlediği ücretsiz taşıma bedelinin de yetersiz kaldığı gerekçesiyle Belediyemiz tarafından karşılanmasını talep etmektedir. Bugünkü ekonomik şartlarda, bu talepleri ne vatandaşlarımızın ne de belediyemizin karşılaması mümkün.”

‘BELEDİYE, 6,5 LİRA OLMASI İÇİN TEKLİF GÖTÜRECEK’
5 Ocak’taki son fiyat artışından beri belediyenin maliyetinin ortalama yüzde 70 arttığını belirten Yavaş, esnafın talebi hakkında belediyenin teklifini şöyle sundu:
“Dolmuş ücretleri, ilgili esnaf odası aracılığıyla belirlenmekte ve valilik tarafından onaylanmaktadır. Dolmuşçu esnafı, 16 Şubat tarihinde zam taleplerini odaya bildirmiş ancak hâlâ sonuç alınamamıştır. Dolmuş ücretlerini bu kurumlar belirleyecektir ve belediyemizle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Özel halk otobüslerinin fiyat artışı kararı ise UKOME’de alınmaktadır.

Belediye olarak hem vatandaşlarımızın hem de esnafımızın mağduriyet yaşamaması için 6,5 lira olması için teklif götürülecektir. Özel halk otobüsü esnafına, ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 2 lira, ÖTA (özel toplu taşıma araçları) esnafına ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 3 lira, ilçe ÖTA’lara 4 lira destek olunması teklifimizle belediye meclisi gündemine alacağız.

Bu teklifimizin kabul edilmemesi halinde, ekonomik koşullara dayanabildiğimiz ölçüde EGO (Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğü) otobüslerine zam yapmadan, gerekirse belediyelerimizin büyük projelerinden birini askıya alıp bugün olduğu gibi bundan sonra da tüm vatandaşlarımızın yanında olacağız. Zaten ekonomik zorluklarla mücadele eden hemşehrilerimizin daha fazla mağdur olmaması ve evine bir adet fazla ekmek götürebilmesi bizim önceliğimizdir.”

Başkan Yavaş’ın bu açıklamasının ardından Ankara Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası’nın Twitter hesabı üzerinden Yavaş’ın esnafın geçim kaynağı otobüslerinin çalışabilmesi için gerekli desteği verdiğini belirterek, “Araçlarımız çalışmaya başlamıştır. Aksaklık için özür dileriz” diye yazıldı.

Oda, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Bekar ve Yavaş’a teşekkür etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, dün sabah özel halk otobüslerinin eylemi dolayısıyla Ankaralıların mağdur olmaması için ek sefer konulacak güzergah ve saatlerini duyurmuştu.