Yayıncının derdi bitmiyor

Yayıncının derdi bitmiyor
Yayıncılık sektöründe kitap üretiminin azaldığı, baskısı biten kitapların basılamadığı, satış garantisi olmayan kitapların artık değerlendirmeye alınmadığı ve döviz kurunun geldiği seviyeden dolayı da telif alınan...

Yayıncılık sektöründe kitap üretiminin azaldığı, baskısı biten kitapların basılamadığı, satış garantisi olmayan kitapların artık değerlendirmeye alınmadığı ve döviz kurunun geldiği seviyeden dolayı da telif alınan yabancı eserlerin okura sunulamadığı bir döneme girildi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün sozcu.com.tr’ye verdiği bilgiye göre, son bir yılda kitap kâğıdının fiyatı 650-700 Euro’dan 1000 Euro’ya çıktı. Kapak kâğıdı ise 1150 dolardan 1650 dolara yükseldi.

Kağıt fabrikalarının kapanmasıyla dışa bağımlı hale gelen sektördeki maliyet artışlarının etkileri, Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu’nun (YAYFED) 2022 Ocak bandrol verilerine yansımış durumda: 2020 Ocak’ta 32.7 milyon adet olan kitap üretimi 2021 Ocak’ta 26,5 milyon adede, 2022 Ocak’ta 21,2 milyon adede geriledi.

‘YA SÖZLEŞMESİ BİTMESİN DİYE BASIYOR YA DA…’
Kırmızı Kedi Yayınevi Sahibi Haluk Hepkon, “Yayıncılık sektörü sadece satış garantisi olan kitapların basımıyla ilerlemez, kültür hayatına katkı sağlayacağını düşündüğü kitapları da basar ama şu an maliyetlerin geldiği seviyeden dolayı bu çok mümkün değil. Birçok yayınevi bastıkları kitap sayısını neredeyse yarı yarıya düşürdü. Bir kısmı sözleşmesi bitmesin diye basıyor ya da satış garantisi gördüğü kitapları basıyor” açıklamasını yaptı.

YABANCI ESERLER OKURA SUNULAMIYOR
Hepkon, bu süreçte döviz kurunun geldiği seviyeden dolayı telifi alınan yabancı eserlerin Türk okuruna sunulmasında ciddi sorunlar yaşadıklarını anlattı. Hepkon, “Yayıncı çok beğense de mecbur kalmadıkça yabancı eserlerden kaçınmaya çalışıyor” dedi.

KÜÇÜK KİTABEVLERİ KAPANMAYA BAŞLADI
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, kitap üretiminin azaldığı, satışların da düştüğü bir ortamda küçük ve orta ölçekli yayıncıların ve kitabevlerinin faaliyetlerini sürdürmek için desteğe ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Kocatürk, “Tedbir alınmazsa bahsettiğim küçük ve orta ölçekliler faaliyetlerini daha fazla sürdüremez. Kültürün taşıyıcısı olan küçük kitabevleri yavaş yavaş kapanmaya başladı. Bağımsız ve küçük kitapçılar kapanmaya başladı” dedi.