Yayladağ’da Suriyeli aday tulum çıkarır

Yayladağ’da Suriyeli aday tulum çıkarır
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç Dr. Lütfü Savaş BideBunuİzle yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin en fazla sığınmacı ve mülteci ağırlayan illerinden olan Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde...

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç Dr. Lütfü Savaş BideBunuİzle yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin en fazla sığınmacı ve mülteci ağırlayan illerinden olan Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 99 bin civarı Türk vatandaşı olduğunu söyleyen Savaş, çok daha fazla sayıda Suriyeli olduğunu söyledi. “150-200 bin mi mesela?” sorusu üzerine “En az o kadar var. Rakam verdiğimizde hakkımızda suç duyurusunda bulunuyorlar” dedi.

 1,5 yıl önceki rakamlarla Hatay’ın Yayladağ ilçesindeki durumla ilgili bilgi veren Savaş, “Sadece Yayladağı’nda 28 bin civarı seçmen vardı 1,5 yıl önce 8 bin 100 tanesi Suriyeliydi. Ben Yayladağı’nda yetkili bir arkadaşla görüştüm bunun çok daha fazla arttığını söyledi.  Yani 4-5 tane aday olsa Yayladağı’nda bir kişi tulum çıkartabilir” ifadelerini kullandı.

Bölgenin değişen demografik yapısı ile ilgili ise “Hatay’da doğum oranlarına baktığımızda bir Suriyeli kadın 5,3 çocuk doğuruyor. Türk kadınları 2,02 doğum yapıyor. Her 2,5 Türk kadını bir Suriyeli kadar doğum yapıyor. Suriyelilerin birden fazla eşleri var bir aileyi sadece 1 kadın ve erkek olarak düşünmeyin çok daha fazla eşleri var ve çocuk sayısı daha fazla. Sadece demografik yapı değişimi olarak düşünmeyin. Çocukların hepsi okuyamıyor. Güvenlik problemi var ve teröre meyilli bir çok çocuk olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

ÇOCUKLARIN HEPSİ SAVAŞ RESMİ ÇİZDİ

Savaştan etkilenen çocukların durumlarına ilişkin çarpıcı bir örnek veren Lütfü Savaş, “İki yerde okul yaptırdık biri Reyhanlı’da diğeri Hacıpaşa Köyünde, burada bir resim yarışması yaptık bir çocuk bile  annesini, babasını ya da çiçeği çizmedi, hepsi silah resmi çizdi. Helikopter, tank, aklınıza savaş ile ilgili ne geliyorsa aklınıza hepsini çizdiler. Bu çocukların zihni savaş ile ilgili, bu çocuklara eğitim verseniz de bir kısmını tutma şansınız yok. Bu yüzden biz biran önce Suriye ile barış istiyoruz.”