YAZIN OKULLAR 2 AY AÇIK OLMAYACAK

YAZIN OKULLAR 2 AY AÇIK OLMAYACAK
Okulların tatil olduğu süre kadar telafi eğitiminin yapılmayacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Koşullar gerektirirse okulların açılmasıyla ilgili kararı da gözden geçiririz” dedi.Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,...

Okulların tatil olduğu süre kadar telafi eğitiminin yapılmayacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Koşullar gerektirirse okulların açılmasıyla ilgili kararı da gözden geçiririz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN Türk canlı yayınına uzaktan bağlanarak eğitim gündemine ilişkin soruları yanıtladı. TBMM'de kabul edilerek yasalaşan koronavirüs salgını nedeniyle yapılamayan eğitimlerin telafisine ilişkin düzenlemeyi de içeren Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a ilişkin değerlendirmede bulunan Selçuk, kanunun tedbir amaçlı bir çalışma olduğunu ifade etti. Selçuk, şu açıklamaları yaptı:

ÇOCUKLAR SOĞUMASIN

"Bu, sadece tedbir amaçlı olup yazın 2 ay ya da 3 ay boyunca telafi eğitim yapılacağı, ders yapılacağı anlamını asla taşımıyor. Bunu fazla zorlamamak lazım. Biz televizyonla eğitim yapıyoruz ve çocuklarımızın okuldan soğumasını engelliyoruz. EBA'da da çalışmalar yapıyoruz, bazı eksikliklerimizi de bu şekilde gideriyoruz. Üçüncü aşamada da telafi eğitim yapacağız. Diyelim ki bizim 2 ay boyunca okullarımız tatil oldu. Biz okulların tatil olduğu süre kadar telafi eğitim yapmayız. Telafi eğitimi tamamlayıcı bir eğitimdir, televizyonla beraber EBA ile beraber yapmaya çalıştığımız hızlandırıcı bir çalışmadır. O yüzden de 'Yazın 2 ay boyunca okullar açık olacak, eğitim olacak.' yorumu kesinlikle doğru değil."

LGS AÇIKLAMASI

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav tarihine ilişkin bir soru üzerine Selçuk, konunun bilimsel verilerle ortaya konulması gerektiğini ifade etti. Pandemi sürecinde gün gün, hafta hafta hem dünyayı hem Türkiye'yi izlediklerini aktaran Selçuk, şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile iletişim halinde 'neyi nasıl yapalım'ın kararını hep birlikte vereceğiz ve bunu da en erken zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. LGS ile ilgili şu anda bir tarih değişikliği yok ama koşullar değiştiğinde verilere bakarak bir zaruret olursa bu meseleyi yeniden ele alırız." 

‘KOŞULLAR DEĞİŞİRSE…’

Eğitime verilen aranın 30 Nisan'da sona ereceğinin hatırlatılıp sürenin uzatılmasının söz konusu olup olmadığı sorulan Selçuk, şunları kaydetti:

"Bu konu, sadece bakanlıkların ayrı ayrı meselesi değil. Bir bakanlığın alacağı karar, bütün bakanlıkları ilgilendiriyor. O yüzden de sürekli istişare halindeyiz. Her gün görüşmeler halindeyiz, gelişmeleri paylaşıyoruz. Eğer koşullar bunu gerektirirse yani önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde farklı bir durum ortaya çıkarsa ya da çıkmazsa biz de elbette okulların açılmasıyla ilgili kararı gözden geçiririz ve halkımızla paylaşırız."

TELAFİ YOKSA ÖZEL
OKULLAR ÜCRETİ
GERİ ÖDEYECEK

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün Ankara Valiliği’ne gönderdiği yazıda, yüz yüze eğitim süreci yeniden başladığında özel okulların ve özel kursların telafi eğitimi yapacağı, yapmayacak olanların ise eğitim ücretlerini velilere iade edeceği belirtildi.

Valiliğe gönderilen yazı özetle şöyle: “Çeşitli olağanüstü sebeplerle verilemeyen hizmetlerin ileri bir tarihte telafisinin yapılması, telafisinin yapılamayacak olması halinde ise ilgi (b) yönetmeliğin 56’ncı, ilgi (c) yönetmeliğin 20’nci maddeleri gereği ücret iadesi yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.”