Yeni Demir Leydi

Yeni Demir Leydi
İngiltere’de gizli Noel partisi krizi sonrasında Boris Johnson’a istifa çağrıları sürerken muhtemel adaylar arasında ‘yeni Demir Leydi’ olarak adlandırılan Dışişleri Bakanı Liz Truss’un adı da geçiyor.Verdiği pozlar...

İngiltere’de gizli Noel partisi krizi sonrasında Boris Johnson’a istifa çağrıları sürerken muhtemel adaylar arasında ‘yeni Demir Leydi’ olarak adlandırılan Dışişleri Bakanı Liz Truss’un adı da geçiyor.

Verdiği pozlar ve savunduğu politikalarla “Demir Leydi” lakaplı eski Başbakan Margaret Thatcher’a benzetilen Truss’ın koltuğa oturmak için tabanın yanı sıra kendisine şüpheyle bakan milletvekillerini de ikna etmesi gerekiyor.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, İngiltere’de 2022’nin siyaseten hareketli geçmesi bekleniyor. Başbakanlıkta salgın kısıtlamalarının çiğnendiği Noel partileri, lobi kurallarını ihlal etmekle suçlanan bir Muhafazakar Parti milletvekilinin ilk başta korunması ve bazı Muhafazakar Parti milletvekillerinin başka işler yaptığı yönündeki haberlerle yıpranan Johnson’ın liderliği sorgulanıyor.

Böylesine bir siyasi atmosferde açıktan açığa muhtemel lider isimleri konuşuluyor. Bunlardan biri de eylül ayında Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen 46 yaşındaki Liz Truss. Kadın bakan, Muhafazakar Partililerin üye olduğu ve milletvekilleri dahil partililerin dikkatle takip ettiği Conservativehome web sitesi tarafından geçen ay yapılan ankette yüzde 82’lik bir memnuniyet oranını yakalamayı başardı.

DEMİR LEYDİ’YE ÖYKÜNÜYOR
Truss, Uluslararası Ticaret Bakanlığını “Instagram Bakanlığına” çevirmekle suçlansa da bu eleştirilere kulak asmayan bir görünüm sergiliyor. Instagram hesabından bazen çiftliklerde kuzu veya buzağı severken, bazen kendisini uçak gemisinde ve tank üstünde gösteren, bazen de dünya başkentlerine ziyaretler yapan güçlü kadın imajı veren fotoğraflar paylaşıyor. Fotoğraflarında İngiliz bayrağının görülmesine özellikle dikkat eden Truss’ın Demir Leydi’ye öykündüğü öne sürülüyor.

Daily Mail Gazetesi, Truss’ın eski Başbakan’la aynı şeyi yaptığına dair üç resim yayımladı. Truss ise bunu “tesadüf” diyerek geçiştirdi.

Truss’ın sadece verdiği pozlar değil politikaları da Thatcher’ı andırıyor. Truss, düşük vergi, bürokrasinin azaltılması, kamu sektörünün küçültülmesi ve işçi haklarının azaltılmasını savunuyor, tam anlamıyla serbest piyasa ideolojisine dönüşü ve asgari devlet müdahalesini istiyor.