Hükümet Bilançoyu Çıkardı Depremin Maliyeti 2 Trilyon

Hükümet Bilançoyu Çıkardı Depremin Maliyeti 2 Trilyon
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ekonomisine zararının iki trilyon lira olarak hesaplandığını açıkladı.Başkanlık tarafından yayımlanan Türkiye Deprem Toparlanma...

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ekonomisine zararının iki trilyon lira olarak hesaplandığını açıkladı.
Başkanlık tarafından yayımlanan Türkiye Deprem Toparlanma ve Yeniden İmar Değerlendirmesi Raporu’nda, hesaplanan zararın 2023 yılı milli gelir beklentisinin yüzde 9’una denk geldiği belirtildi.
Rapora göre, depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünde en önemli bileşeni, yüzde 54,9 oranla 56 milyar 900 milyon dolarlık konut hasarı oluşturdu. İkinci ağırlıklı hasar kalemi ise 242 milyar 500 milyon TL ile kamu altyapısı ve hizmet binalarındaki yıkım oldu.


Konut hariç özel kesim hasarı ise 222,4 milyar TL olarak hesaplandı. İmalat sanayi, enerji, haberleşme, turizm, sağlık ve eğitim sektörleri ile küçük esnaf ile ibadethanelere ilişkin hasar bu kalem içerisinde sayıldı.
Raporda, “Ayrıca, sigortacılık sektörü kayıpları ve esnafın gelir kayıpları ile makroekonomik etkiler dikkate alındığında, depremin yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon TL düzeyinde olduğu tahmin edilmekte. Bu büyüklüğün 2023 yılı milli gelirinin yaklaşık yüzde 9’una ulaşabileceği öngörülmekte” denildi.
Deprem bölgesindeki toplam bina sayısının yaklaşık 2 milyon 600 bin olduğu belirtilirken “Depremden etkilenen 11 ildeki konut sayısı 2022 yılı itibarıyla 5,6 milyon düzeyinde olup, Türkiye genelindeki toplam konut stoku içindeki payı yüzde 14,05 düzeyinde. Depremden etkilenen illerin 2021 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıladan (GSYH) aldığı pay yüzde 9,8’dir” denildi.


Raporda, “Depremlerde yaşanan ağır insani kayıpların yanı sıra zarar gören fiziki sermaye oldukça maliyetlidir. Şehirlerin tekrar faaliyete geçmesi için harcanacak kaynakların yükü de oldukça ağırdır. Bu kapsamda, raporda depreme dirençli yerleşim alanlarının ülke genelinde yaygınlaşması için bir dizi kurumsal ve yasal değişiklik önerilmiştir” ifadelerine yer verildi.