Yeni forvetimiz Borsa

Kur Korumalı Mevduat (KKM) açıklandığı günden beri, çıkış planı nasıl kurgulanacak bunu merak ediyorum.

Finansal anlamda yeni bir ürün daha doğrusu anlık çözüm için üretilmiş bir acil durum butonu. Bu butona basarak pek çok kişi kendini güvene aldığını düşündü.

Gerçekten durum böyle mi? Bana göre tartışılır. Yani kişisel açıdan, dövizde kalma tercihinde bulunurken mevduattan vazgeçmek zorunda kalanlar ya da döviz almak isteyip de cesaret bulamayan ve mevduat faizine razı olanlar açısından iyi bir alternatifmiş gibi görünüyor. Ama ya hepimiz için, topyekûn bir halk için… Emin değilim. Sonuçta bu acil durum butonundan yararlananların almadığı/alamadığı riskin bedeli, bu butona hiç basmayanlarla birlikte ödendi. Çıktığı günden beri bir gün sonlandırılacağı biliniyor. Sonsuza kadar bu vatandaşların kur riskini tüm vatandaşların vergileri üstlenemez. Ama elbette en sağlıklısı kendiliğinden ilginin azalması ve Görevimiz Tehlike filmi repliklerinde olduğu gibi görevini tamamlayan bu ürünün kendi kendini imha etmesidir. İmha olurken döviz stabilizasyonun sağlanmış olması, dolayısıyla koşarak dövize kaçacak bir motivasyonun bulunmaması şart. Diğer yandan getirisinin de görece düşük kalması lazım ki bu ürün cazibesini iyice yitirsin.

Öyle de oldu. Gitgide düşen faiz oranları mevduat faizlerini aşağı çekerken, neredeyse sabit tutulan kurun da bir fark yaratmayacağından hareketle yeni girişlerin azaldığı görülüyor. Aşağıdaki tablo da zaten bunu bize net şekilde gösteriyor.


Peki yeni yıldız oyuncumuz kim? Defanstansa artık forvet arayışına geçildi. Ve yeni forvetimiz BİST havalı bir imza töreni ile sahalarda boy göstermeye başladı. Hem bilanço sezonuna gelinmiş olması hem de enflasyonist ortam nedeniyle şişen cirolar ile rüzgarı iyiden iyiye arkasına alan Borsa İstanbul neredeyse rakipsiz duruyor. 4.000 endeks seviyesinin geçilmesi, yeni zirvelere işaret ediyor. Pek çok analist yakın zamanda 5.000 endeksin hiç de hayal olmadığını düşünüyor. Ki şu halde aslında en iyi getiriyi sunan doğru seçilmek, iyi incelenmiş olmak, panik ve düzeltmelerde taşıyabilecek cesarette olmak kaydıyla elbette hisse senetleri piyasası.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mine Uzun Arşivi