Yeni general ile yeni strateji

Yeni general ile yeni strateji
Rusya, Ukrayna işgalindeki gelişmeler sonrası işgali yöneten askeri komuta kademesini yeniledi. Savaşın yönetimi 61 yaşındaki General Aleksandır Dvornikov’a verildi. Kremlin’in 9 Mayıs öncesi bir başarı ortaya koymak istediği...

Rusya, Ukrayna işgalindeki gelişmeler sonrası işgali yöneten askeri komuta kademesini yeniledi. Savaşın yönetimi 61 yaşındaki General Aleksandır Dvornikov’a verildi. Kremlin’in 9 Mayıs öncesi bir başarı ortaya koymak istediği değerlendiriliyor. Bu tarihte Rusya, İkinci Dünya Savaşı zaferini kutlayacak.

Ukrayna işgali artık Güney Askeri Bölgesi tarafından yönetilecek. Bu, General Dvornikov’un yönetimindeki ordu. Dvornikov’un Suriye tecrübesi öne çıkarılıyor.

Avusturyalı askeri uzman Tom Cooper’a göre Dvornikov ataması ile Rus askeri manevralarının niteliği değişebilir. Dvornikov’un rütbe olarak işgalde görevli diğer bütün generallerde daha üstte olduğu, bu nedenle kararlarının sorgulanmayacağı belirtiliyor. Cooper’a göre, Dvornikov’un ataması ile dikey emir komuta zinciri de daha belirgin bir hal alacak.

Aleksandır Dvornikov, Suriye’deki Rus birlikleri bir sene boyunca yönetti. Bu dönemdeki taktikleri nedeniyle bazı gazeteler onu Suriye kasabı olarak tanımlamaya başladı. Bu lakabın arkasında, Dvornikov yönetiminde sahada yaşanan sivil ölümlerin fazlalığı vardı.

YIĞINAK DOĞUYA
Sahada değişen sadece generaller değil aynı zamanda strateji de değişti. Kiev ve çevresinden çekilen Rus askerlerinin Donbass bölgesine yığınak yaptıkları belirtiliyor. Uzaydan çekilen fotoğraflar ve bu fotoğraflarda görünen uzun konvoylar da bu tahmini doğruluyor.

Uydu şirketi Maxar, Harkov yakınlarında büyük bir Rus askeri konvoyunu görüntüledi. 8 Nisan ait görüntüde, zırhlı araçlardan oluşan birliğin uzunluğunun 12 kilometreye ulaştığı aktarılıyor. Araçların yanında konvoyda topçu bataryaları da yer alıyor.

Askeri uzman George Barrow konvoyun Izyum şehrine ilerlediği yönünde görüntü verdiğini değerlendirdi. Rus askerleri geçen hafta ele geçirdikleri Izyum kentini, Slovyansk’a doğru ilerlerken bir üs olarak kullanıyor. Moskova’nın Ukrayna’nın doğusuna yönelen planlarında Slovyansk kilit konumda.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelinski son dönemde sık sık ülkenin doğusunda çetin ve kanlı bir savaş olacağına ilişkin değerlendirmesini dünya ile paylaşmıştı.