Yeni hafta yine darbe

Yeni hafta yine darbe
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın bir televizyon programında eski başbakanlardan Adnan Menderes’le ilgili sözleri hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan suç duyurusunda bulundu.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Altay hakkında...

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın bir televizyon programında eski başbakanlardan Adnan Menderes’le ilgili sözleri hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan suç duyurusunda bulundu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Altay hakkında soruşturma, RTÜK de inceleme başlattı.
Altay ne dedi?
KRT televizyonuna konuk olan CHP’li Altay, “Benzetme olmasın” diyerek başladığı konuşmasında, 1950-60 yılları arasında Başbakanlık görevinde bulunan ve 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen Demokrat Parti lideri Adnan Menderes’in “en büyük hatasının dinci odaklara yüz vermesi” olduğunu söyledi.
Altay, “Rahmetli Menderes de bir dönem bu dinci odaklara pek yüz vermişti, taviz vermişti. Ve onlar o kadar ileri gitmişlerdi ki Menderes’ten aldıkları güç ve yüzle. Menderes, Atatürk’ü Koruma Kanunu’nu yapmak zorunda kaldı. Umarım Erdoğan’ın da sonu benzemesin Menderes’e. Onu biz sandıkla tıpış tıpış göndereceğiz» dedi. Altay, yayında İsmail Saymaz’ın “Sözlerinizi açıklar mısınız?” demesi üzerine, “Umarım Erdoğan da bir yasa çıkarmak zorunda kalmaz bu işin sonunda” demek istediğini açıkladı.
Altay konuşmasına gelen tepkiler üzerine, “Bu konuşmadan darbe algılayanların IQ’sü ayakkabılarının numaraları kadardır” tweetini attı.
‘ÖLÜMDEN KORKMADIK’ DEDİ, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’li Altay’ın sözleri üzerine, “Be ahlaksız, be edepsiz, biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek bu yola çıktık. Biz ölümden korkmadık” yanıtını verdi.
Erdoğan, “Yani Menderes’in akıbetinden hoşnut mu oluyorsunuz, memnun mu oluyorsunuz? Çünkü o akıbeti hazırlayanlar da sizdiniz. Şimdi bize de aynı akıbeti mi hatırlatıyorsunuz? Boşuna uğraşmayın, boşuna gayret etmeyin; evelallah biz bunların hepsine hazırız. 15 Temmuz’da bunu gördük ve 15 Temmuz’u hazırlayanlara bu ülkeyi mezar ettik” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Altay’ın sözleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu, Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın’ın şikayeti üzerine Engin Altay hakkında soruşturma başlattı.
Dilekçede, “Altay’ın, şikayete konu açıklamalarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, 27 Mayıs darbesi sonrası idam edilen Menderes’in akıbetiyle tehdit ederek açıkça suç işlediği” ileri sürüldü.
RTÜK’TEN İNCELEME
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu da Altay’ın KRT televizyonundaki sözleri nedeniyle inceleme başlattı.
SOYLU: 15 TEMMUZ’DAN BETER YAPARIZ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da CHP›li Altay›ın sözlerine yanıt vererek, «Tarih fukarası, cahil. Siyasete, demokrasiye, millete inanmayan, hala darbeyi iktidar aracı gören zavallılar. Menderes’in sonunu Erdoğan’a yakıştırmak. Vallahi sizi, 15 Temmuz’dan beter yaparız” dedi.
Soylu, CHP’li Altay’ın sözlerinin bir kısmını Twitter hesabında paylaştı. Soylu’nun paylaştığı görüntüde, CHP’li Altay’ın “Benzetme olmasın” ve “Onu biz sandıkla tıpış tıpış göndereceğiz» sözleri yer almadı.
ALTUN: HEP AYAKTAYIZ
İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Altay’ın “Erdoğan’ın da sonu Menderes’e benzemesin” diyerek açıkça ve alçakça tehdit savurduğunu vurguladı. Altun, “Milli irade düşmanlarına karşı hep ayaktayız” dedi.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Yine aynı kafa! Yazıktır. Milletin gönlünde ebedileşmiş şehit Başbakan Menderes’in sonunu hatırlatmaktan bir türlü vazgeçmiyorlar. Unutmayın! Kılıcınızın iki tarafının da kestiği o kara günler geride kaldı.” dedi.
KONUŞMAYI İZLEMESİNİ TAVSİYE EDİYORUM
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, daha sonra konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, sözlerinin Erdoğan tarafından çarpıtıldığını belirterek, “Söylediklerimde Sayın Erdoğan’a yönelik bir saldırı yok. Belli ki Erdoğan, konuşmamı izlememiş ve dinlememiş, trollerin tezgahına gelmiş” dedi.
“Kendisine sosyal medya hesaplarımdan videoyu izlemesini tavsiye ediyorum” diyen Altay, “Millete söyleyecek sözü kalmayanlar, çarpıtma ve yalanlarla algı oluşturmaya çalışıyor. Troll aklı sarayı ve AKP’yi esir almış” değerlendirmesinde bulundu.
Altay, yazılı açıklamasında şunları söyledi:
“Suç duyurusunda ‘Amiraller Bildirisi’ne de atıf yapmışlar. Darbe girişimi yaftalaması peşindeler. Bu çamur tutmaz. Ortada bir darbe, bir çağrısı, darbe girişimi yok. Tek adam rejiminin ekonomiyi batırmasının ardından, sürekli gündeme getirilen bir darbe simsarlığı var. Darbe söyleminden rant devşirme, oy devşirme çabası var.”