Yeni hedef, ayrılıkçı bölge Transdinyester

Yeni hedef, ayrılıkçı bölge Transdinyester
Rusya'da üst düzey askeri yetkili Rustam Minnekayev, Sverdlovsk bölgesinde dün katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın güneyinde kontrolü sağlamanın Moskova'nın, ayrılıkçı bölgesi Transdinyester'e...

Rusya'da üst düzey askeri yetkili Rustam Minnekayev, Sverdlovsk bölgesinde dün katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın güneyinde kontrolü sağlamanın Moskova'nın, ayrılıkçı bölgesi Transdinyester'e yeni bir kapı açacağını belirtti.

Reuters'in Rus haber ajansı Interfax'ten aktardığına göre, Rusya'nın Merkez Askeri Bölgesi Komutanlığı yardımcısı Minnekayev, "Ukrayna'ya özel operasyonun ikinci aşamasına geçildi" dedi. Minnekayev, söz konusu saldırı hedeflerinin Donbass ve Ukrayna'nın güneyinde tam kontrolü sağlamak olduğunu belirtti. Ajans, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım ile Donbass arasında kara koridoru oluşturmayı hedeflediği yönündeki iddiaları da hatırlattı. 

'RUSÇA KONUŞAN NÜFUS BASKI ALTINDA' 

Haberde, Rus askeri yetkilinin Moldova'nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester'deki Rusça konuşan nüfusa ilişkin ihlalleri hatırlattığı da belirtildi. Ajansa göre, söz konusu askeri yetkili Ukrayna'nın güney hattını ele geçirmenin Transdinyester'e yeni bir kapı açacağına işaret etti. Minnekayev, "Ukrayna'nın güneyini kontrol etmek, Rusça konuşan nüfusun baskı altında olduğuna dair kanıtların da bulunduğu Transdinyester'e giden başka bir yoldur" dedi.

TRANSDİNYESTER’İN YAPISI

Eski Sovyetler Birliği ülkesi Moldova'da 1990 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden özerk bir yönetim olan Transdinyester, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir ülke tarafından tanınmıyor. Yönetimde iki partili bir sistem mevcut, parlamentoda Sosyalist Parti'nin 40 ve Sosyal Demokrat Parti'nin 5 sandalyesi bulunuyor.