Yeni koalisyon Batı Şeria’yı kendi toprağı görüyor

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 29, 2022 / 11:41

İsrail’de bugün yemin ederek göreve başlaması beklenen, ülke tarihinin “en sağcı” hükümeti, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini öncelikli konu ilan etti.

Benyamin Netanyahu liderliğinde yarın yemin ederek göreve başlaması beklenen sağ hükümet, öncelikler listesinde Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin birinci sırada yer alacağını açıkladı. DW Türkçe’nin haberine göre, Netanyahu’nun Likud partisinin yayımladığı yeni hükümetin politikalarını içeren kılavuzda, “önceliğin İsrail topraklarının her karışında yerleşimleri kalkındırıp ilerletmek” olduğu belirtilerek Celile, Negev, Golan Tepeleri ile Batı Şeria’nın Tevrat’taki ismi olan Yahudiye ve Samarya bölgeleri İsrail topraklarına örnek olarak sayıldı.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimleri uluslararası toplum tarafından yasa dışı olarak değerlendiriliyor. İsrail hükümetlerinin Filistin Özerk Yönetiminin merkezinin bulunduğu bölgede yıllardır Yahudi yerleşimlerini genişletme politikası izlemesi barış sürecini de tıkayan konulardan biri olmuştu. İsrail tarihindeki “en sağ” hükümet olarak değerlendirilen ve Netanyahu’nun ultra Ortodoks olarak nitelendirilen koyu dinci ve aşırı milliyetçi partilerle oluşturduğu koalisyon döneminde Batı Şeria’da gerginliğin daha da tırmanmasından endişe ediliyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top