Yeni korona belirtisi kırmızı döküntü

Yeni korona belirtisi kırmızı döküntü
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde koronavirüs döneminde hastanede tedavi gören hastalardan 210’u deri bulguları açısından incelendi ve yapılan çalışma uluslararası bir dergide yayınlandı. Çalışmayı...

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde koronavirüs döneminde hastanede tedavi gören hastalardan 210’u deri bulguları açısından incelendi ve yapılan çalışma uluslararası bir dergide yayınlandı. Çalışmayı yürüten Başhekim ve Cilt Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, araştırmanın detaylarını anlattı ve koronavirüsün cilt belirtileri ile ilgili çarpıcı sonuçlar paylaştı.
Doç. Dr. Kutlubay, sonuçları uluslararası tıp dergilerinden “Dermathologic Therapy”de geçtiğimiz haftalarda yayınlanan araştırmada, 210 hastanın üç hafta boyunca deri bulguları açısından izlendiğini belirterek, “Salgın henüz ülkemize gelmeden önce İtalya’dan, İspanya’dan yapılan bildirilerde ve birtakım haberlerde, farklı deri döküntülerinin Covid’in ilk belirtisi olabileceği ya da Covid’li hastalarda bazı deri bulgularının aslında çok sık ortaya çıkabileceğine dair tartışmalar vardı. Ülkemizde de Covid-19 vakaları ortaya çıkınca hastanemizde gerek serviste, gerekse yoğun bakımda yatan hastaları biz de bu açıdan tarayalım istedik” dedi.
Bu çalışmayla kurdeşen ya da kaşıntının tek başına Covid’in ilk belirtisi olamayacağının da ortaya konduğunu söyledi. Üç hafta boyunca takip ettikleri 52 hastada en sık gördükleri deri bulgusunun yüzde 30 oranla kırmızı deri döküntüleri olduğunu anlatan Kutlubay, ’’Tek başına deri bulgusu, Covid’i işaret etmez. Kaşıntı veya döküntüye ateş, nefes darlığı ya da öksürük gibi diğer belirtiler de eşlik ediyorsa o zaman hasta Kovid açısından değerlendirilmelidir ve mutlaka test yapılmalıdır” diye konuştu.