Yeni partiler için yeni kurallar

Yeni partiler için yeni kurallar
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin milletvekili transferlerini önleyecek değişiklik çağrısına AK Parti’nin olumlu yanıt vermesinin ardından ortak çalışma için düğmeye basıldı. Seçime belli bir süre kala milletvekili transferinin...

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin milletvekili transferlerini önleyecek değişiklik çağrısına AK Parti’nin olumlu yanıt vermesinin ardından ortak çalışma için düğmeye basıldı. Seçime belli bir süre kala milletvekili transferinin tamamen yasaklanması ya da istifa eden milletvekilinin başka bir partiye geçişi için en az 6 ay gibi belirli bir süre konulması gibi iki formül üzerinde duruluyor.
YASAKLANACAK VEYA…
Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre; AK Parti ile MHP arasında milletvekili transferini önleyecek düzenleme yapılması noktasında “birlikte çalışma iradesi” oluştu. İlk etapta partiler kendi çalışmalarını yapacak. Hem dünya parlamentolarındaki örnekler ele alınacak hem de geçmişte Türkiye’deki uygulamalar ve siyasi tecrübeler değerlendirilecek. Daha sonra iki partinin oluşturacağı heyetler önerileri müzakere ederek bir teklife dönüştürecek. İki partinin çalışmasının ardından teklif diğer partilere de götürülecek.
Haziran ayı içinde Meclis Başkanlığına sunulması hedeflenen teklifte milletvekili transferini önlemek için şimdilik iki formül konuşuluyor. Bunlardan biri milletvekilinin partisinden istifa ettikten sonra 6 ay gibi sınırlı bir süre başka bir partiye geçişi mümkün olmayacak. Bu süreçte milletvekili Meclis çalışmalarına bağımsız üye olarak katılacak. İkinci formüle göre ise seçimlere belli bir süre kala, örneğin 1 yıl, milletvekilinin istifa edip başka bir partiye geçişine izin verilmeyecek. Her iki formülün de hem istifa eden milletvekiline dair gündeme getirilen kimi spekülasyonları engelleyebileceği hem de milletvekilinin geçiş yapacağı partiye sağlayacağı menfaatin ortadan kaldırılabileceği ifade ediliyor.
transfer sivil siyasete zarar vermiştir
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “Türkiye’de bu dönemde bir seçim ortamı yok. Baskın seçim yok. Seçimler 2023’te yapılacak. Ama milletvekili transferleri demokrasinin temel ilkelerine karşı. Milletvekili transferi sivil siyasete zarar vermiştir” dedi.