YENİ YIL RESİMLERİ

Şu sıralar Ankara’da sanat galerilerine gittiğinizde, genelde şöyle bir manzara ile karşılaşıyorsunuz; Galerinin önünde kargo aracı ve araçtan inen paketler. Bitiş tarihi yaklaşmış sergideki resimler duvarlardan yavaş yavaş indirilirken, kargodan gelen paketler açılıyor. Paketlerin içinden çoğunluğu 25x25, 30x30, 30x40 ve 40x40 santimetre ebatlarında olan resimler duvar boylarına diziliyor. Sonra bu resimler sanatçısına, konusuna göre ayrılıyor, ardından da çerçeve veya şaselere gözü rahatsız etmeyecek şekilde arkadan sicim askılar zımbalanıyor. Elbette sergileri gezecek sanatseverlerin beğenisini kazanmaları için resimler, kim bilir günde kaç kez yer değiştirip, sonunda galeri duvarlarında bu ay sonuna kadar asılı kalacakları yerleri buluyor.

Başkentin sanat dünyasındaki bu hareketliliğin nedeni, yaklaşan yılbaşı nedeniyle galerilerin “yeni yıl” hediyesi olarak düşündükleri küçük ebatlı resimleri sanatseverlerin beğenisine sunmak. Ankara’daki galerilerin yılbaşı öncesi “küçük işler” sergileri uzun yıllardır artık gelenek haline geldi. Hakkını vermek lazım “küçük işler” sergilerini Ankara’ya, Yıldız semtindeki Galeri Soyut kazandırdı. Galeri Soyut’un yıllar önce başlattığı bu etkinliği daha sonra her yeni yıl öncesi diğer galeriler de takip etmeye başladı ki, bu iyi bir şey.

UCUZ ALMA İMKANI
Ben yılbaşı sergilerini önemsiyorum. Bu sergiler, özellikle güzel sanatlar fakültelerinden yeni mezun olmuş, piyasaya girmek için uğraş veren genç kuşak ressamlara, tanınmaları, eserlerini sergileyebilmeleri, para kazanabilmeleri için önemli bir fırsat sunuyor. Sanatsever de genç kuşak ressamların yanı sıra tanınmış, bildik ressamların küçük de olsa eserlerine daha uygun fiyata sahip olma imkanını yakalıyor. Bu sergilerin galeriler açısından avantajı da fiyatlar uygun olunca hem daha fazla resim satmış oluyorlar hem de yılın son ayında bayağı bir hareketlilik yaşıyorlar.

Yıllardan beri “küçük işler” sergilerini yakından takip ederek, birçok sanatçının küçük eserine sahip olduğumdan, bu yıl da erkenden sergileri gezmeye başladım. İlimden, bilimden yoksun tek adam rejiminin neden olduğu ekonomik kriz, ister istemez sanat dünyasına da yansımış. Geçen yılla karşılaştırıldığında küçük ebatlı işler, bu yıl neredeyse yüzde 100’den fazla zamlanmış. Ancak ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında bunu makul buluyorsunuz, çünkü gerçekten normal döneme göre hala ucuzlar.

ÇOK SAYIDA RESSAM
Ankara’da sanat galerilerinin yoğunlaştığı Çankaya’da sanat turuna çıktığınızda Galeri Soyut’ta Ahmet Yeşil, Adem Başpınar, Nurettin Akkaya, Necmettin Özlü, Ercan Ayçiçek, Derya Yıldız, Erol Pelioğlu, Baran Kamiloğlu, Kadir Öztoprak, Ceren Çağlar’ın da olduğu 30’dan fazla sanatçının; Grup Sanat’ta Hikmet Çetinkaya, Kayhan Aybatlı, Mehmet Babat; Fırça Sanat’ta Kayıhan Keskinok, Sabri Akça, Hüseyin Yüce; Nurol Sanat’ta Mustafa Ayaz, Habip Aydoğdu, Valör Sanat’ta Demet Demirhan, Erkin Keskin, Ayfer Altuntaş; Sevgi Sanat’ta Gültekin Serbest, Hüseyin Şahbudak, Efgan Beyaz’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçının resimlerini görebilme imkanına sahipsiniz.

Bunlar benim yaptığım sanat turundan aklımda kalanlar. Burada tüm galerilerin ve sanatçıların isimlerini yazabilmem teknik olarak mümkün değil. Bundan dolayı isimlerine yer veremediğim galeriler ve sanatçı dostlar lütfen alınmasınlar. Bu arada “Küçük işler” sergisi açmayan galerilerde, daha önce açtıkları sergilerin devam ettiğini hatırlatmak isterim. Yazıyı bitirirken son sözümüz, “Yeni yılda sevdiklerinizi küçük de olsa bir resim hediye ederek sevindirin” olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi