“Yenilmez şehrin” gladyatörleri

“Yenilmez şehrin” gladyatörleri
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı dönemlerine ait kültür izlerini taşıyan Adana’daki Anavarza Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda gladyatör mezarlarının izlerine...

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı dönemlerine ait kültür izlerini taşıyan Adana’daki Anavarza Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda gladyatör mezarlarının izlerine ulaşıldı.

Tarihte “Yenilmez şehir” adıyla tanınan, antik dünyanın ilk çift şeritli yolunun yanı sıra görkemli kapısı ve surlarıyla öne çıkan Anavarza’da sezon kazılarıyla tarihe ışık tutulmaya çalışılıyor. Romalıların 3. yüzyılda Perslere karşı kazandığı zaferin anısına inşa ettirilen “Zafer Takı” olarak adlandırılan kapısı, çift şeritli yolu ve surlarıyla dikkati çeken antik kentte sezon kazılarına, amfi tiyatro bölümünde devam ediliyor.


Amfi tiyatrodaki kazılarda, eski Roma’da arenada birbirleriyle veya yırtıcı hayvanlarla dövüşen gladyatör mezarlarının izlerine ulaşıldı. Kazı Başkanı Fatih Gülşen, şu bilgileri verdi:

YENİ BULGULARA ULAŞILDI
“Kazı çalışmalarının hız kazanmasıyla amfi tiyatroda yeni bulgulara ulaştık. Kentin en güney kayalıklarının ucunda oldukça da büyük boyutlu 63 metre çapında bir amfi tiyatro binamız var. Burada sadece gladyatör dövüşleri değil, aynı zamanda su sporları, oyunlar ve festivallerin düzenlendiğini de biliyoruz. Çok nadide örneklerden bir tanesidir. Amfi tiyatro ve etrafında birçok gladyatörün mezarlarına rastlamaya başladık. Muhtemelen tiyatroyla beraber nekropol alanında yapılan çalışmalarda gladyatörlerin iskeletlerine de ulaşılacağız.”