Yetkililere sesleniyorum uçak gönderin yanıyoruz

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 3, 2021 / 08:21

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in “Yanıyoruz, Gündoğmuş’a uçak gönderin” açıklamasına Bakan Mevlüt Çavuşoğlu tepki gösterdi. Marmaris ve Bodrum belediye başkanları da yardım çağrısında bulundu.
İletişim Başkanlığı, Türkiye’de son altı gün içinde 35 ilde çıkan 138 orman yangının 129’unun kontrol altına alındığını açıkladı.
Antalya’nın Manavgat ve Gündoğmuş ile Muğla’nın Marmaris ve Milas ilçelerindeki yangınlara müdahale sürüyor.
Alevlerin yaklaşmaya başlaması nedeniyle yaklaşık 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş ilçesinin tahliye edilmesine karar verildi.
İlçenin girişinde bulunan Senir Mahallesi ve çıkışındaki Ümütlü Mahallesi’nde devam eden yangın nedeniyle ilçe merkezi, yoğun dumanla kaplandı. Dernek Dağı zirvesinde alevlerin yükselmesi ve ilçe merkezine rüzgarın da etkisiyle hızla ilerlemesi, paniğe neden oldu. Cami hoparlörlerinden ilçenin hızlıca tahliye edilmesi yönünde anonslar yapıldı. Kadın ve çocuklar ile yaşlılar, valizleriyle ilçeden uzaklaşmaya başladı.
YANIYOR İNSANLAR
Alevlerin sardığı Gündoğmuş’a giden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek “yardım” çağrısında bulundu. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşabildiği yere kadar gidip yangını söndürmek için mücadele edeceklerini belirten Böcek, “Yangın Gündoğmuş merkezine geldi. Yanıyoruz. Gündoğmuş’a uçak gönderin. Helikopter gönderin. Yetkililere sesleniyorum. Yanıyor insanlar” çağrısı yaptı.
BATI TOROSLAR YANAR
Gündoğmuş’ta bir mahalle tamamen yandı, dört mahalle tedbir amaçlı boşaltıldı. Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, ‘Gündoğmuş’un yanmaması lazım. Gündoğmuş yanarsa Batı Toroslar yanar, yangının önünü alamayız’ dedi.
AHMETLER:TIRMIKLI MÜCADELE
Yangın tehdidi altındaki Manavgat’ın Ahmetler Mahallesi’nde oturanlar, tırmıklarla gün boyu tampon bölge oluşturmak için mücadele etti. Kırsal alandaki bir mahalle olan Ahmetler’deki köylülere, Manavgat ve Antalya’da yaşayanlar da gelerek destek verdi. Mahalleye 2,5 kilometre kadar yaklaşan ormanlık alandaki yangının önünü kesmek isteyen mahalleli, sabah saatlerinden itibaren ormanla köy arasında tampon bölge oluşturmak için 40-50 metre genişliğindeki çalılık alanı tırmıklarıyla temizlemeye çalışıyor.
ÇAVUŞOĞLU’NDAN TEPKİ: HİÇ YAKIŞTIRAMADIM
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP’li Muhittin Böcek’in açıklamalarına ilçede bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tepki gösterdi. Yangının şehrin “çok yakınında” olmadığını belirten Çavuşoğlu, “Dokuz helikopter burada çalışıyor. Yangın tepede olduğu için uçaklar o noktaya yanaşamıyor. Arkadaşlarımız buradan Isparta’ya da destek veriyor. Elbette Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Muhittin Böcek de bizimle birlikte çalışıyor. Sürekli telefonla da görüşüyoruz. Başkan Böcek’in şehre ilgi göstermesi doğal. Ancak gelip buraya ‘İnsanlar yanıyor. Uçak helikopter gönderin’ demesi ve panik yaratması doğru değil. Muhittin Bey’e hiç yakışmadı bu söylemler. Genel başkanına ve o partiden milletvekillerine yakışır ama kendisini tanıdığım için ona yakıştıramadım” diye konuştu.
ÇIĞLIKLARI DUYUN ARTIK
Muğla’nın Marmaris ilçesinde de beş gündür devam eden orman yangını, kırsal Hisarönü Mahallesi’nde yerleşim yerine kadar geldi. Alevler, bazı evlere kısmen hasar verdi. Ekipler, daha önce tedbir amacıyla boşaltılan mahalledeki alevlere havadan helikopter, karadan da arazözlerle müdahale ediyor.
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay yetkililere, “Hisarönü yanıyor! Alevler yerleşim yerlerine kadar geldi, evler tahliye ediliyor. Acil havadan destek şart! Çığlıkları duyun artık!” diyerek çağrı yaptı.
BODRUM’DAN YARDIM ÇAĞRISI
Muğla’nın Bodrum ilçesinde çıkan orman yangınları sürüyor. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Çiftlik’e bağlı Çukurgöl mevkiinde çıkan orman yangınının şiddetli rüzgar nedeniyle zaman zaman alevlendiğini söyledi. Aras, “Bir an önce buraya uçak veya helikopter gelmeli. Bu alevler harlanmadan, daha fazla parlamadan bu kesilmeli. Yoksa bu vadiye indiği zaman asırlık çamlar var. Buradan sonrası Çiftlik. Bir an önce buraya uçak mı gelecek, helikopter mi gelecek ne gelecekse gönderin. Bu kadar zor bir şey değil” dedi ve acil yardım çağrısında bulundu.
ÇÖKERTME ALEVLERE TESLİM
Muğla’nın Milas ilçesi Beyciler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başlayan yangın üçüncü günde Çökertme Koyu’nu tamamen sardı. Ters esen rüzgar ile alevlerin hızla ilerlediği Çökertme Koyu’na giriş jandarma ekipleri tarafından sivil araçlara kapatıldı.
Çökertme Koyu’nda, dün sahil tarafında etkili olan alevler, bugün üst taraftaki köyün merkezinde etkili oldu.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Başkan Tokat, bir video da paylaştığı tweetinde, “Yangın bitmiyor sürekli bir yerlerden tekrarlıyor” ifadelerini kullandı.
KAVAKLIDERE DE ALEVLERE TESLİM OLDU
Muğla’nın Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Seydiler ilçelerinden sonra akşam saatlerinde Kavaklıdere ilçesinde de başlayan yangın hızla yayıldı.
Kavaklıdere Belediyesi tarafından yanan alana yakın bölgede bulunan Ortaköy Mahallesi’nin tahliye edilmesi için duyuru yapıldı. Her geçen dakika büyümeye devam eden yangını söndürmek için ekiplerin mücadelesi sürüyor.

Adana ve Denizli’de de orman yangınları çıktı

Adana’nın Çukurova ile Karaisalı ilçeleri sınırındaki Küçükçınar Mahallesi’nde, saat 15.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangına, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince karadan ve havadan müdahale ediliyor.
Denizli’nin Buldan ilçesinde Türlübey Mahallesi civarındaki ormanlık alanda da yangın çıktı. Alevlere karadan müdahale sürerken, köylüler de damacanalar ve traktörlerinin arkasına bağladıkları su tanklarıyla söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Isparta’da yangın büyüyor

Isparta Sütçüler ilçesine bağlı Çandır köyünde saat 11.30 sıralarında ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın kısa sürede geniş alana yayılırken, olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. Rüzgarın etkisiyle geniş alana yayılan yangın, Çandır köyünde bazı evlere sıçradı. Ekipler evleri kurtarmak için büyük mücadele veriyor. Yangın ormanlık alanda rüzgarın etkisiyle batı yönde genişleyerek ilerliyor.
Yangına 1 uçak, 2 helikopter, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 100’ün üzerinde personel, 12 arazöz, 5 su ikmal tankeri, 10 dozer ile Isparta Belediyesi ve çevre ilçelerdeki belediyelerin itfaiye ekipleriyle müdahale ediliyor.

3 bakan açıklama yaptı başkan televizyondan izledi

Muğla’nın Milas ilçesi Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Yangın Koordinasyon Merkezi’nde yangınlarla ilgili son bilgileri paylaşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Kültür Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un açıklamaları sırasında Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Belediye olarak sürece daha fazla dahil edilmeyi isterdik” dedi.
Tokat, “3 Sayın Bakanımız Milas’ta açıklama yapıyor, Milas Belediye Başkanı olarak ben ekranlardan izliyorum…” diye yazdı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top