Yetmedi, sırada uzman çavuşlar var

Hükümetin seçim avantajı olarak gördüğü ve devlette sözleşmeli çalışanları kadroya almak için çıkardığı yasa yeterli olmadı. Kapsam dışında kalan binlerce çalışan kadroya alınmak için kulis yaparken kadro almaya en yakın grubun uzman çavuşlar olduğu belirtiliyor. Uzman çavuşlar için kadro çalışması başlatırken, kapsam dışında tutulan devlet sanatçılarının tepki gösterdiği belirtiliyor.

MHP ÜZERİNDEN KULİS
Edinilen bilgiye göre, Cumhur İttifak’ının ortakları geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptı. Sözleşmeli personelin kadroya alınmasıyla ilgili düzenlemeden kaynaklanan itirazlar ve eleştiriler ele alındı. Özellikle uzman çavuşların kadro taleplerinin bulunduğu, bu konuda adım atılması gerektiği dile getirildi. Konuya, MHP yönetiminin aracılık ettiği ve toplantının onların talebi üzerine yapıldığı belirtildi.

Yapılan değerlendirmede, bu talep konusunda ilgili bakanlığın çalışma yapması ve konunun Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınması benimsendi. AKP ve MHP kurmaylarının önümüzdeki günlerde uzman çavuşları kapsayan bir yasa teklifi hazırlayacağı dile getirildi. Çalışmanın sayıları 200 bini bulan uzman çavuşların tamamını kapsamayacağı, belirli bir süre ile sınır konulacağı ifade ediliyor. Ayrıntıların Milli Savunma Bakanlığı’nın belirleyeceği dile getirildi. Seçimde avantaj sağlamak için ayrıca gazi ve şehit yakınlarına yönelik de düzenleme yapılacağı ifade ediliyor.

SANATÇIYA KADRO YOK
Daha önce 500 bin civarında sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ilişkin yasal düzenleme yapılmıştı. Tamamı AKP iktidarlarında, Devlet Memurları Yasası’nın getirdiği koşulları ve zorunlulukları ortadan kaldırmak için yaratılan sözleşmeli kadrolarından 140 bininin kadro dışı kaldığı belirtiliyor. Yeni çıkan kadro yasası, bazı meslek gruplarına ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Özellikle devlet opera ve bale sanatçılarının bir kısmının halen sözleşmeli çalıştırıldığı, bunlar arasında başrol oyuncularının bile bulunduğu belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi