Yılbaşına kadar aşı kesin gibi

Yılbaşına kadar aşı kesin gibi
30 milyonu enfekte eden koronavirüsten kurtuluşun anahtarı olarak görülen aşıyla ilgili çalışmaların devam ettiği Almanya, ABD ve Çin’den peş peşe açıklamalar geldi. Almanya’da aşı çalışmalarının düzenleyici otoritesi...

30 milyonu enfekte eden koronavirüsten kurtuluşun anahtarı olarak görülen aşıyla ilgili çalışmaların devam ettiği Almanya, ABD ve Çin’den peş peşe açıklamalar geldi. Almanya’da aşı çalışmalarının düzenleyici otoritesi Paul Ehrlich Ensitüsü’nün direktörü Klaus Cichutek, geliştirdikleri aşının 1. aşama ve 2. aşama klinik deneylerinde virüse karşı etkin bir bağışıklık tepkisi oluştuğunu açıkladı. Aşı ile ilgili ilk onayların 2020 sonunda ya da 2021’in başında gelebileceğini duyurdu.
TRUMP: BİRKAÇ HAFTAYA ONAYLANABİLİR
Konuyla ilgili açıklama yapan Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Güvenli ve etkili bir aşı olmasını istiyoruz, dünyadaki ilk aşıyı geliştirmemiz gerekli değil. Aşının onaylandıktan birkaç gün ya da hafta sonra dağıtılabileceğini umuyoruz” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump da koronavirüs aşısının birkaç hafta içinde onaylanabileceğini açıkladı. Başkan Trump açıklamasında, “Bunu politik nedenlerden dolayı yapmıyorum. Aşının hızlı bir şekilde kullanılmasını istiyorum. Aşı için yıllarca bekleyemezsiniz. Aşıya birkaç hafta içinde sahip olabiliriz. Ancak, bu süre 4 hafta da olabilir sekiz hafta da” ifadelerini kullandı.
ÇİN: AŞILARIN KASIM AYINDA BAŞLAYACAK
Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan açıklamada ise ülkede geliştirilen aşıların halk tarafından Kasım ayında kullanılabileceği açıklandı. Çin’de devlet ve şirketler tarafından ortak geliştirilen 4 aşı şu anda kilinik denemelerin son aşamasında bulunuyor. Söz konusu aşılardan üçü hali hazırda, acil kullanım onayı alarak Temmuz ayından bu yana yüzbinlerce devlet çalışanına yapıldı.