Yoğun bakımlar dolu

Yoğun bakımlar dolu
 Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, yaşanan son dalganın diğerlerine benzemediğini ve genç hastaların daha fazla doku tahribiyle geldiğini açıkladı. Ayrıca Prof. Dr. Cinel, “Virüs silah değiştirdi....

 Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, yaşanan son dalganın diğerlerine benzemediğini ve genç hastaların daha fazla doku tahribiyle geldiğini açıkladı. Ayrıca Prof. Dr. Cinel, “Virüs silah değiştirdi. Çocuk hastalarımız da artıyor. Yoğun bakımlar alarm veriyor. Lütfen herkes artık bir adım geri dursun, seferberlik varmış gibi kurallara riayet etsin. 15 gündür kırmızı alarm çanları çalıyor. Yoğun bakımlar hastanelerin sigortasıdır, tamamen dolduğu an o sigortayı kaybedersiniz ve sistem kilitlenir” dedi.
Cinel ayrıca, “Son yedi, sekiz haftadır aralıksız artıyor ağır hasta sayısı. İstanbul’da şu anda doluluk oranlarımız gerçekten en üst seviyede” ifadelerini kullandı.

TTB 2.Başkanı: Yoğun bakımlarda doluluk yüzde 100’e yakın

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği bilgiye göre; Türkiye’de sağlık çalışanlarının yüzde 86’sı aşılandı. 65 yaş üstünde ise aşılama yüzde 76.4. Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şu ana kadar aşılama sonrası 1 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini açıkladı.
Öte yandan 65 yaş ve üzerine aşılamanın da olumlu sonuç verdiğini söyleyen Ökten, aşılamanın hastane yükünü azaltmada büyük önem taşıdığını belirtti. Yoğun bakımlarda doluluğun yüzde 100’e yaklaştığını belirten Ökten, büyükşehirlerde özellikle İstanbul’da yoğun bakım doluluğunun ciddi düzeyde olduğunu söyledi.

Sosyal medyadan yoğun bakım çığlığı

Koronavirüs tedavisi gören 56 yaşındaki annesi için yoğun bakım arayan Gizem Küçükyavuz, sosyal medyadan paylaştığı mesajla destek istedi. 12 saat yoğun bakım bulamadıklarını söyleyen Küçükyavuz, ‘’Annem ölüyor lütfen yalvarıyorum yardım edin’’ dedi. Küçükyavuz İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı etiketlediği tweetinde yardım beklediğini belirtti.
Küçükyavuz, kendi imkanlarıyla Yedikule Göğüs Hastanesi’nin yoğun bakımını ayarladığını ardından Sağlık Bakanlığı’nın devreye girerek Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’ne götürüldüğünü belirtti.

“Biz söylüyor, biz dinliyoruz”

Kardiyolog Prof. Dr. Bengi Başer, Küçükyavuz’un paylaşımı üzerine “Sahadaki gerçeklerin, tablodaki yüzdeden farklı olduğuna her gün tanık olduğumuzdan, tüm meslektaşlarımızla birlikte, bir müddet tam kapanalım, hastanelere baskıyı azaltalım diyoruz. Diyoruz da, biz söylüyoruz, biz işitiyoruz; sonra da istenmeyen kişi ilan ediliyoruz” ifadelerini kullandı.