YOK BÖYLE BİR YATIRIM!

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 5, 2020 / 14:23

Ford Otosan, 2026’ya kadar 20.5 milyar liralık rekor yatırım yaparak üretim kapasitesini 650 bin adede çıkaracak. Yılda 210 bin elektrikli araç ve 130 bin batarya üretecek şirket 3 bin kişiye ek istihdam sağlayacak.

HAFTA başında Türkiye’nin ilk ve tek entegre elektrikli araç üretim tesisi olacaklarını, 2022 yılında da batarya montaj fabrikasının devreye sokacaklarını açıklayan Ford Otosan, dün dev yatırım hamlesinin detaylarını açıkladı. Dün önce Resmi Gazete’de yatırıma ilişkin teşvik kararı yayınlandı. Buna göre Ford Otosan’ın yeni nesil araç üretimi ve batarya montaj fabrikasında öngörülen toplam sabit yatırım 20,5 milyar olacak. Teşvik kapsamına alınan yatırımda 3 bin kişiye ilave istihdam sağlanması öngörülürken, bu istihdamın 200’ü nitelikli personelden oluşacak. Teşvik belgesine göre tesisin yılda 210 bin elektrikli ticari araç, 130 bin de batarya üretme kapasitesi olacak.

TEŞVİK KAPSAMINDA

Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle teşvik kapsamına alınan yatırıma farklı konularda devlet desteği sunulacak. Yatırım için şirkete yatırım yeri tahsisi yapılacak. Çeşitli vergi istisnaları ve desteklerinin yanında azami 250 milyon TL’lik nitelikli personel desteği de verilecek. Yatırım için işletmeye geçiş tarihinden 10 yıla kadar 200 milyon TL’lik enerji desteği de verilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan bu dev yatırım hamlesinin ardından Ford Otosan ayrıntıları açıkladı;

 EN YÜKSEK KAPASİTE

“Önümüzdeki 6 yıl boyunca hayata geçireceğimiz ve etkisi 10 yılı aşacak ileri görüşlü bu 20.5 milyar TL’lik yatırım ile hem şirketimizi hem de Türkiye otomotiv sanayiini geleceğe taşıyacağımıza ve global arenada rekabet gücümüzü artıracağımıza inanıyoruz. Bu kapsamda, Kocaeli Fabrikalarımızdaki 440 bin adetlik araç üretim kapasitemizi 650 bine çıkarmayı ve batarya montaj fabrikası kapasitesini de 130 bin adede ulaştırmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda 3 bin kişilik ek istihdam sağlamayı da hedefliyoruz.” 650 bin adetlik kapasite, Türkiye’nin otomotiv alanındaki en büyük kapasitesi olacak.

Yenigün: Memleketin ihtiyacı olan yatırım!

FORD Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 20.5 milyar TL’lik dev yatırımla 650 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşmaları konusunda, “Memleketin bu dönemde ihtiyacı olan şey üretim. Bu artış önümüzdeki 10-15 yılı kapsayan bir artış. Bizi izlemeye devam” açıklamasını yaptı.

Özel Ortadoğu Koleji ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Emre Özpeynirci, Hürriyet gazetesinin otomotiv editörü ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi’nin yayın koordinatörü olarak 25 yıl çalıştı. 2001 yılında Reuters tarafından Türkiye’de gelecek vadeden ekonomi gazetecisi olarak seçilen ve İngiltere’de ekonomi gazeteciliği üzerine sertifika alan Özpeynirci, evli ve bir çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top