YÖK, uzaktan eğitimle ilgili merak edilen
soruları yanıtladı

YÖK, uzaktan eğitimle ilgili merak edilensoruları yanıtladı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde 2022-2023 bahar yarıyılı eğitim ve öğretimine ilişkin sıkça sorulan 16 soruyu yanıtladı.YÖK'ün internet sitesinde yer alan bahar yarıyılı eğitim ve öğretimine ilişkin soru...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde 2022-2023 bahar yarıyılı eğitim ve öğretimine ilişkin sıkça sorulan 16 soruyu yanıtladı.
YÖK'ün internet sitesinde yer alan bahar yarıyılı eğitim ve öğretimine ilişkin soru ve cevaplardan bazıları şöyle:

● BAHAR YARIYILI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
2022-2023 bahar yarıyılının, 20 Şubat 2023 tarihinden itibaren ne zaman başlayacağına yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları karar verecek. Öğrencilerin, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarının duyurularını takip etmesi gerekiyor.

● UZAKTAN ÖĞRETİM TÜM BAHAR YARIYILINDA MI UYGULANACAK?
Uzaktan öğretim kararı, 2023 yılı nisan ayı başında yeniden gözden geçirilecek. Şartlar elverişli hale gelirse Yükseköğretim Kurulu kararlarıyla harmanlanmış (hibrit) öğretim usulleri de değerlendirmeye alınabilecek.

● DERSLERİN TEORİK VE UYGULAMALI KISIMLARI YÜZ YÜZE YAPILABİLİR Mİ?
Yükseköğretim sisteminde, laboratuvar, atölye, saha ve benzeri bazı dersler teori ve uygulama diye kendi içinde iki kısımdan oluşuyor. Teori ve uygulamanın toplamı dersin toplam kredisini oluşturuyor. Bu şekildeki derslerin teorik kısmı uzaktan öğretim yöntemi ile yapılacak. Derslere ait uygulama kısmı ise bu yılın nisan ayından sonraya bırakılacak. Uzaktan öğretimin nisan ayından sonra da devam etmesi halinde bu şekildeki uygulamalar, yükseköğretim kurumunun yetkili kurullarının alacağı karar ile yaz döneminde yapılabileceği gibi bir sonraki eğitim ve öğretim dönemine de ertelenebilecek veya uygulamalı proje çalışmalarıyla tamamlanabilecek.

● UYGULAMALI EĞİTİMLER HANGİ PROGRAMLARI KAPSAMAKTADIR VE BUNLAR NASIL VERİLECEKTİR?
Uygulamalı eğitimler, tıp fakültesinin 4, 5 ve 6. sınıf, diş hekimliği fakültesinin 4 ve 5. sınıf, veterinerlik fakültesinin 5. sınıf , (7+1) programı uygulayan teknoloji ve mühendislik fakültelerinin (+1) dönemdeki öğrencileri, hemşirelik, ebelik, denizcilik ve diğer tüm yükseköğretim programlarında İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması yapan öğrencileri, (6+2) veya (7+1) programı uygulayan spor bilimlerinin (+1) veya (+2) dönemdeki öğrencileri, (3+1) veya (2+1) programı uygulayan meslek yüksekokullarının (+1) dönemdeki öğrencileri, meslek yüksekokullarının İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması yapan öğrencileri ve öğretmenlik uygulaması dersinin öğrencilerini kapsayacak. Bu öğrenciler uygulamalı eğitimlerini yüz yüze mahallinde yapabilecek.

● HANGİ ÖĞRENCİLER ÖZEL ÖĞRENCİLİK STATÜSÜNDEN FAYDALANABİLİR?
"Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde kayıtlı öğrenci olmak veya birinci derece yakınları deprem bölgesindeki illerde ikamet edip deprem bölgesi dışındaki illerde bulunan üniversitelerde kayıtlı olmak" ve "Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği kapsamındaki programlarda kayıtlı öğrenci olmak" iki şartını birlikte sağlayan öğrenciler özel öğrencilik statüsünden yararlanabilecek.

● ÖZEL ÖĞRENCİLİK STATÜSÜ İÇİN NEREYE VE NE ZAMAN BAŞVURUDA BULUNULMALIDIR?
Özel öğrencilik statüsünden faydalanmak isteyen öğrenciler, özel öğrencisi olmak istedikleri üniversiteye başvuracak. Özel öğrencilik başvurusunun, başvuruda bulunulacak üniversitenin bahar yarıyılı eğitim ve öğretime başlama tarihinden itibaren 3 hafta içinde yapılması gerekecek. Bu nedenle özel öğrenci statüsüne başvuracak öğrencilerin, ilgili üniversitenin bahar yarıyılı açılış tarihini yakından takip etmeleri önem taşıyor.

● ÖZEL ÖĞRENCİLİK İÇİN ÖĞRENİM ÜCRETİ ÖDENECEK Mİ?
Özel öğrenci statüsü kazanan öğrenci, kendi üniversitesinin öğrenci işleri daire başkanlığına özel öğrencilik statüsü kazandığını yazılı olarak bildirecek, özel öğrencilik için ayrıca bir ücret ödenmeyecek.

● DEPREM NEDENİYLE SINAVLARA KATILAMAMIŞ ÖĞRENCİLERİN DURUMU NE OLACAK?
6 Şubat ve sonrasında 2022-2023 güz yarıyılı ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarına ait sınavlar için yükseköğretim kurumları yeni bir tarih belirleyerek telafi sınavları yapacak.