Yoksulluktan yaratılan sanat

Yoksulluktan yaratılan sanat
Çocukluğundan beri resim sanatına ilgi duyan ancak imkansızlıktan dolayı resim yapacak malzeme alamayan Ruken Ekinci, kendi tarzını yarattı. Ekinci, yemek artıkları, kahve telvesi ve daha birçok atık malzemeyi sanat eserine dönüştürdü....

Çocukluğundan beri resim sanatına ilgi duyan ancak imkansızlıktan dolayı resim yapacak malzeme alamayan Ruken Ekinci, kendi tarzını yarattı. Ekinci, yemek artıkları, kahve telvesi ve daha birçok atık malzemeyi sanat eserine dönüştürdü. Diyarbakır bugünlerde sıra dışı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergilenen eserler resim, ancak çizim tarzları farklı. Bazısı halı, bazısı kumaş, bazısıysa tuvallere resmedilmiş. Bu tarzın yaratıcısı amatör ressam Ruken Ekinci. Ekinci, resimlerinde boya yerine, kimi zaman kömür, kimi zaman tutkal ya da bir yiyecekten ya da kahveden geri kalanları kullanıyor. Ekinci son olarak misafirlerine ikram ettiği kahvenin telvesini boya olarak kullandı.

EĞİTİM ALMADAN RESİM YAPMAYA BAŞLADI
Resmi tamamladıktan sonra diğer eserlerini sergilediği kafeye doğru yola çıkan Ekinci, burada VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Resim eğitimi almadığını belirterek, doğal yeteneği sayesinde resim yapmaya ilgi duyduğunu belirten Ekinci, “Hayallerim vardı onları nakşettim” dedi.

Ekinci, kullandığı malzemelerin neredeyse tamamını evdeki atıklardan elde etmiş. Ekinci o günleri şöyle anlattı: “Ben başladığım zaman ne fırça ne boya; hiçbir şey yoktu. Ama benim bunları oluşturmam gerekiyordu. Ben araştırmaya başladım. Başta kahve telvesi ile başladım. Fırça olmadığı için iğne ucu ile başladım. Daha sonra o ağaçlara nasıl boyutu kazandırırım diye düşündüm. Ağaç yaprağı kullandım. Zamanla gelişti, daha sonra çocuğumun kıyafetine kadar kullandım. Pamuk kullandım, sünger ve çeşitli malzemeler kullandım. Hepsi benim evimde, ne yiyip ne içiyorsam, ne giyiyorsam, neyi kullanıyorsam atmıyorum, onu değerlendiriyorum. Kendi istediğim şeyi nakşediyorum, Kürt motiflerini oluşturuyorum.

Ekinci’nin Diyarbakır’da açılan üçüncü sergisinde, 1990’lı yıllarda faili meçhul cinayete kurban giden Kürt yazar Musa Anter ile Diyarbakır’da öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi’nin resimleri de yer aldı.