YÖK’ten final sınavlarıyla ilgili açıklama

YÖK’ten final sınavlarıyla ilgili açıklama
Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerde dijital ortamda gerçekleştirilecek dönem sonu sınavlar Kaynak: YÖK’ten final sınavlarına ilişkin açıklama yaptı.YÖK, koronavirüs salgını nedeniyle üniversitelerde yüz yüze gerçekleştirilemeyecek...

Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerde dijital ortamda gerçekleştirilecek dönem sonu sınavlar Kaynak: YÖK’ten final sınavlarına ilişkin açıklama yaptı.
YÖK, koronavirüs salgını nedeniyle üniversitelerde yüz yüze gerçekleştirilemeyecek final sınavlarıyla ilgili ilkeleri belirleyerek üniversitelere gönderdi.
Buna göre, salgın zamanında dönem sonu başarı puanlarının hesaplanmasında çevrimiçi sınav puanlarıyla birlikte mümkün olduğunca ödev, proje, tartışma ile Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) aktivitelerine katılım gibi değerlendirmelerin de teşvik edilmesi sağlanacak.
Dijital ortamlarda yapılacak sınavlarda ‘şeffaf ve denetlenebilirlik’ esas alınacak. Önlemler arasında soruların rastgele seçilmesi, tam ekran ve tarayıcı kilidinin işlevselleştirilmesi gibi tedbirler yer alıyor. Öğretmenlere ve öğrencilere dijital sınav uygulaması hakkında bilgi verilecek.
Öğrencilerin sınav sistemine e-Devlet üzerinden girişlerine imkanlar dahilinde öncelik verilecek. Dijital ortama erişimi olmayan öğrencilere yönelik yeni çözümler üretilecek. Bu kapsamda, öğrencilerin alternatif çevrimiçi erişim yollarının kullanılmasına izin verilecek. Öğrencilere, bulunduğu yerdeki üniversite birimleri öncelikli olmak üzere gerektiği takdirde Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarının bilgisayar ve internet olanaklarına erişim imkanı sağlanabilecek. Teknik problemler yaşayan öğrencilerin sınavı tamamlamaları için gerekli prosedürler belirlenecek.
Ödev, proje ve araştırma raporlarının değerlendirilmesinde intihal tespit programları kullanılabilecek. Dezavantajlı, engelli öğrencilerin sınavlarının dijital ortamda sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli bütün tedbirler alınacak.
Kurumsal sistemler üzerinde yürütülmeyen sınavlar ‘şeffaf ve denetlenebilir’ olması için ilgili öğretim elemanı tarafından kayıtaltına alınacak ve arşivlenecek.