Yolların durumu

Bayramda önce Mersin'den Fethiye'ye oradan Göcek ve Dalaman'a bayram dönüşü de bir Avrupa Birliği eğitimi için Mersin'den Urfa'ya gittim. Fethiye tarafına doğru sahil yolu Silifke, Anamur ve Alanya'nın içinden geçtiği ve bu nedenle ciddi zaman kaybına sebep olduğu için Konya yolunu tercih ettim. Bu sayede de hız limiti artırılmış olan yolların büyük kısmından geçtim.


Öncelikle şunu söylemek lazım, televizyonda sayın bakandan dinlediğimde hız artırımı olan bölgede kesintisiz bir artış olduğunu söylediğinden emindim. O nedenle de neredeyse hız limit tablolarına dikkat etmeyecektim. Ama iyi ki etmişim bu hız bölgesi Niğde otobanında bile, muhtelif yerlerde düşüyor. Buna çok dikkat etmek gerek. Tabii aslında keşke bakanın söylediği gibi kesintisiz olsa (zira yol buna uygun) ama değil. 
Şehirlerarası yolculuktaki en ciddi problem devamlı şehir içine giriyor olmanız. Mesela Konya'nın yanından dolaşamıyorsunuz. Isparta'da göle girmeden kenardan geçip gitmek mümkün değil. Üstelik meskûn mahale girince hız ciddi anlamda düşüyor, trafik artıyor.

Ben halkın trafiğin artışından neden rahatsız olmadığını da anlamakta güçlük çekiyorum, zira kimse bu bölgelerde durup alışveriş yapmıyor. Çoğunlukla benzin istasyonlarında duruyor. Dolayısıyla bu bölgelerde tam anlamıyla ziyaretçi hatta yoldan geçen konumundasınız. Bu da size iyi davranılmasını gerektiriyor. Ancak ne yazık ki; Isparta, Adana ve Afyon gibi illerden pas geçseniz bile, sizi yolunuzdan uzaklaştıran, biraz da rahatsız eden bir denetimle karşılaşıyorsunuz. Birçok ilde olmadığı için, bu illerin valilerinin bu konuda dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira şehrin itibarları bu mevkilerden soruluyor. Nitekim bu seyahatimde de Isparta'nın hem girişinde hem de çıkışında her iki yönde oldukça sorunlu bir alanda trafik denetimi vardı. Sorunlu alan diyorum zira denetim olunca ister istemez araçlar durup kalkıyor ve dar bir yolda trafik oluşturuyorlar.


Fethiye'ye giderken Burdur civarlarında çok uygun bir noktada akaryakıt almak için bir Shell istasyonuna girdik. İlginç bir şekilde sıra vardı. Üstelik öyle bir iki dakika değil uzun bir süre bekledik. Opet'in başlattığı temiz tuvalet hızlı yakıt yaklaşımının bütün markalar arkasından gitti ama sürdürülebilirlik noktasında ciddi problem yaşıyorlar. Shell'in bu istasyonunda o reklamdaki yakışıklı çocuğun güler yüzle söylediği gibi bir hizmet alamadık.


Fakat Fethiye- Göcek yolu size bütün bu problemleri unutturuyor, taa ki Dalaman yoluna kadar. Dalaman'da tam da nasıl çalıştığını anlamadığım bir özel yol var. Girişinde 15 lira peşin alıyorlar. Kart yok, HGS yok... Nasıl bir iş bilemedim?
Urfa tarafındaki yollar daha mantıklı. Adana sonrası hız limiti artıyor. Yollar ise oldukça uygun. Adana sonrası, özellikle Gaziantep taraflarında insanı rahatsız etmeyen bir güvenlik anlayışı hakim. Sadece hız limiti bir düşüp bir artıyor. Bu da otobanda hız sabitleyici kullanmaya engel oluyor.
 

5 kripto paradan dördü %90'dan fazla değer kaybetti

Kripto paralar haziran ayında şimdiye kadarki en büyük düşüşlerini yaşadı. Birim fiyatı %70’lik değer kaybıyla 20 bin doların altına düşen Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto para biriminde dikkate değer kayıplar gördü. Uzmanlar ayı piyasasının süreceğini tahmin ederken, kripto paraların 5’te dördünün şimdiye kadarki en yüksek seviyelerine kıyasla %90’dan fazla değer kaybettiği görüldü. Kimi analistler kripto borsalarında gerilemelerin dönemsel olduğunu ifade etse de genel olarak yaşanan “2022 kripto kışının" öncekilere benzemediği belirtiliyor.

Geride bıraktığımız 5 yılda kripto piyasasında çok sayıda yeni proje hayata geçirildi. Bu da yatırımcılığa ilgi duyan kripto topluluğunu hızla büyüttü.  Statista verilerine göre 2013'te 66 kripto biriminden söz ederken bugün ise CoinMarketCap verileri dolaşımdaki kripto para birimi sayısının 20 bini aştığını  belirtiyorlar. Piyasadaki bu bolluk sebebiyle içinde bulunduğumuz kripto kışı öncekilere benzemiyor zira her 10 kripto para biriminden 9’unun yaşananlara dayanamayacağı öngörülüyor. 

En büyüklerden Terra dahi çöktü

Geçtiğimiz aylarda Terra ekosisteminin dolara sabitlenen kripto para birimi UST’nin değeri 1 doların altına inmiş ve bu para birimine bağlı olan Luna değerinin yaklaşık %99'unu yitirmişti. Bu kayıpların ardındaki nedenin merkez bankalarının sıkılaşma tedbirlerinin yanı sıra proje sayısındaki enflasyon olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Yeni projelere yatırım yapmak, treni yakalamak isteyen yatırımcıların ilgisini çekiyor. Bank of America'nın güncel bir araştırması, bugün kripto para yatırımcısı olan 10 kişiden 9'unun önümüzdeki aylarda daha fazla kripto alacağını gösteriyor. Bir projeye yatırım yapmak isteyen yatırımcıların, yalnızca yükseliş olasılığının heyecanına kapılmaması gerekiyor. Kripto para, NFT ya da Metaverse gibi alanlarda ortaya çıkan projelere yatırım kararı alırken projenin hangi alanda, ne gibi bir değer vaadi sunduğunu incelemek önem arz ediyor. Projelerin yol haritalarının, teknik dokümanlarının okunması, bu dokümanlara ne kadar sadık kalındığının tespit edilmesi, dolandırıcılık ya da piyasa koşulları gibi durumlardan kaynaklanan kayıplardan korunmaya yardımcı oluyor” diye konuştular.

Putin Bitcoin'i yasakladı, Tesla elindeki Bitcoinleri sattı, Bitcoin daha ne kadar düşer?

Daha önce dost ülkelerle kripto para birimleri üzerinden ticaret yapabileceğini söyleyen Rusya, buna rağmen kısıtlayıcı bir yasayı resmen onayladı. Putin tarafından imzalanan yasa, resmi gazetenin yasal bilgiler bölümünde çevrimiçi olarak yayınlandı.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde dijital varlıkların ülkede bir ödeme aracı olarak kullanımını yasaklayan bir kanun imzaladı. Putin’in kripto paralara dönük yasak kararı “e-ticarete de darbe” diye yorumlanıyor.
Bir başka cephede Tesla ise elindeki Bitcoinlerin yüzde 75'ini sattığını duyurdu. Bitcoin ve kripto paralara olan güvenin azalması sonucu, artık bu düşüşün bir yükselişle sonlanacağına olan ümitler de sona erdi. 
Bitcoin için 10.000 dolarlar konuşulmaya başlandı. Üstelik korkulan o ki; çocuklarına hiç olmazsa bir Bitcoin bırakmak isteyenler artık sadece hatıra paraları vermiş olacaklar. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi