Yönetimden vekillere talimat: ‘Hepiniz aday olun’

Son Güncellenme Tarihi: Mart 16, 2023 / 08:22

İktidar Partisi’nde adaylık sürecinin hızlanmasıyla birlikte kulislerde birbirinden ilginç gelişmeler yaşanmaya başladı. Partide yeniden adaylık başvurusu yapmak istemeyen milletvekilleri konuşulmaya başlanınca, “Tüm vekiller adaylık başvurusu yapsın,” talimatı gitti. Parti yönetimi, firelerin ortaya çıkmasını önlemeye çalışırken aday olmayacağını çok önceden deklare edenler, ‘tavır olarak anlaşılmasın’ diye zoraki başvuruda bulunma kararı aldı.

PARTİDEN İLGİNÇ MESAJ
Edinilen bilgiye göre, AKP’de bugün biteceği açıklanan adaylık başvuru süresi 22 Mart’a uzatıldı. AKP’den yapılan açıklamalarda gerekçenin “yoğun talep” olduğu söylense de üç günde yaklaşık üç bin başvuru yapıldı. 2018’deki başvuru sayısı ise sekiz bin kişiydi. Parti yönetimi, 25 Mart’ta temayül yoklaması yapacak. Partide her seçimde oluşturulan seçici kurul, yeni adayları ve eskileri birlikte değerlendirecek. Sürecin hızlanması parti kulislerinde hareketlenmeyi beraberinde getirdi. Milletvekillerine iki gün önce giden mesaj ilginç yorumlara neden oldu.

FİRE KORKUSU
AKP genel merkez yönetiminden, “Yeni seçim süreci partimiz ve milletimiz için hayırlı olsun. Bu süreçte istisnasız, tüm milletvekillerimizin adaylık için başvurmasının daha uygun olacağı kanaatindeyiz,” mesajı gönderildi. İlk kez yapılan bu çağrının birden çok nedeni olduğu öne sürülüyor. “Başka partilere geçmenin engellenmesi ve yeniden milletvekili olmak istemeyenlerin sayısının partide fire olarak değerlendirilmesinin önlenmesinin’ amaçlandığı yorumları yapılıyor.

İSİMLER KONUŞULUYOR
Edinilen bilgiye göre, AK Parti’de Kasım Gülpınar, Fikri Işık, Aziz Babuşcu ve Erol Kaya gibi partinin önemli isimlerinin tepkisel nedenlerle aday olmayacağı, Meclis’e devam etmeyen Barış Aydın, Kenan Sofuoğlu, Tuğrul Türkeş gibi isimlerin de başvuru yapmalarının beklenmediği belirtiliyor.

Bunların dışında ‘Yeniden aday olmak istemeyen’ bazı milletvekillerinin de parti yönetimine görüşlerini ilettiği, bu sayının artmasının parti yönetiminde endişe yarattığı vurgulanıyor. Ancak, parti yönetiminin gönderdiği son mesaj üzerine, bu isimlerden bazılarının ‘tavır’ olarak algılanmaması için başvuru yapacağı öğrenildi. Bazı isimlerin ise bu mesajı dikkate almadığı dile getiriliyor.

BEKLENTİDE OLANLAR
Parti yönetiminin bakanların başvuru yapmalarını isteyeceği belirtiliyor. Birçok bakan yardımcısının da milletvekili adaylığına başvuracağı öğrenildi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı danışmanları ve bazı bürokratların istifa için sırada olduğu ve ‘izin beklediği’ biliniyor. 17 Mart Perşembe gününe kadar aday olacak kamu görevlilerinin istifa etmesi gerekiyor.

Bazı isimlerin adaylıkları da kulislerde konuşulmaya başlandı. Mehmet Şimşek’in milletvekili adayı olması için öneri götürüldüğü ancak kendisinin milletvekili olmayı istemediği, başvurusunun da bulunmadığı öğrenildi. Eski bakanlardan Lütfi Elvan ve Abdulhamit Gül’ün adaylık başvurusu yapacağı dile getirildi.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Nuray Babacan mesleğe Ak Ajans’ta başladı. Daha sonra ANKA Haber Ajansı’na geçen Babacan burada dönemin iktidarı ANAP içinden yaptığı perde arkası haberlerle dikkat çekti. Dönemin Hürriyet Ankara Temsilcisi Sedat Ergin’in daveti üzerine Ankara büroda parlamento muhabiri olarak çalışmaya başlayan Babacan, birçok başarılı habere imza attı. 2005’de Hürriyet Parlamento Büro Şefliği görevine getirilen Babacan 17 yıldır bu görevi yürütüyordu. AKP’nin perde arkasını aktaran ve siyasi kulislerde sıkça konuşulan haberlerinin yanısıra uzun süredir Hürriyet’te hafta sonları yayınlanan “Ankara Fısıltıları”nın yazarlığını da yapan Babacan, çoğunlukla Meclis kulislerinde konuşulan senaryoları, sivil toplumun hassasiyet gösterdiği konuları, kimi zaman da siyasetin renkli yanlarını köşesine taşıyordu.

Pencere Kuşu adlı köşesinde Ankara’daki siyasi kulisleri okuyucuyla buluşturuyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top