YÖNEYLEM: Bu pazar seçim olsa CHP % 25,6 ile 1. parti

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 9, 2021 / 08:32

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi Kasım 2021 Türkiye Siyaset Paneli anket sonuçlarını açıkladı. Ankete göre CHP ilk kez AK Parti’nin önüne geçti. Millet İttifakı da iktidar ittifakı karşısında farkı 8 puana çıkardı. Seçmenin gündeminde ise ekonomi var. Seçmenlerin yarısı en az bir faturasını ödeyemediğini söyledi. Muhalefetin erken seçim çağrıları da seçmende karşılık buldu.

AK PARTİ ARTIK 1. PARTİ DEĞİL

Türkiye Siyaset Paneli araştırmaları kapsamında 2021 yılı içinde AK Parti ilk kez birinci parti konumunu yitirmiş, CHP en çok tercih edilen parti olarak ölçülmüştür.

“Bu Pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye sorulduğunda kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Türkiye genelinde seçmenlerin yüzde 24,3’ü AK Parti’yi, yüzde 25,6’sı CHP’yi, yüzde 10,6’sı İYİ Parti’yi, yüzde 7,8’i HDP’yi ve yüzde 5,2’si MHP’yi destekleyeceğini ifade etmektedir.

Kararsızlar, önceki aya göre yaklaşık 1 puanlık artışla yüzde 10,8; oy kullanmama eğilimde olanlar 1,7 puanlık artışla yüzde 9,7 olarak ölçülmüştür.

MİLLET İTTİFAKI FARKI AÇIYOR

Kasım ayı itibariyle Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 7,7 puan önünde ölçülmektedir. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Millet İttifakı yüzde 40,2, Cumhur İttifakı yüzde 32,5 seviyesindedir.

ERDOĞAN’IN KARŞISINDAKİ ADAY KAZANIR DİYENLER YÜZDE 64,7

“Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” sorusu sorulduğunda seçmenlerin yüzde 64,7’si muhalefetin Erdoğan karşısında seçimi kazanacağını düşündüğünü ifade etmektedir. Seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 35,3’tür.

ERDOĞAN’A ASLA OY VERMEM DİYENLER YÜZDE 60

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde “asla oy vermem” diyenler son bir ayda 2,6 puanlık artışla yüzde 59,6 seviyesine yükselmiştir.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Cumhur İttifakı’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı, HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı, Millet İttifakı’nın ise Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday göstermesi durumunda, seçmenlerin yüzde 35’i Erdoğan’ı, yüzde 33’ü Kılıçdaroğlu’nu, yüzde 13’ü Demirtaş’ı destekleyeceğini ifade etmektedir. Kararsızım diyenler yüzde 3; oy kullanmam diyenler yüzde 14 seviyesindedir.

KILIÇDAROĞLU, ERDOĞAN’IN 9 PUAN ÖNÜNDE

Kasım ayında Kemal Kılıçdaroğlu, olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı 9 puan geride bırakmaktadır. Ocak’ta seçmen desteği yüzde 29 olarak ölçülen Kılıçdaroğlu, Kasım ayı itibariyle Erdoğan karşısında yüzde 46 oranına erişmiş durumdadır. Olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi 2. turunda Erdoğan’a Mansur Yavaş 28 puan; Ekrem İmamoğlu 18 puan üstünlük sağlamaktadır.

%69: TÜRKİYE KÖTÜ YÖNETİLİYOR

Seçmenlerin yüzde 69’u “Türkiye kötü yönetiliyor”, yüzde 19’u “iyi yönetiliyor” demektedir. Kötü yönetim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkili ele alınmaktadır..

ERKEN SEÇİM İSTEYENLER AĞIRLIKTA

Erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 58, erken seçimi gereksiz bulanların oranı yüzde 38’dir.

DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI KABUL GÖRMÜYOR

Kasım ayına damga vuran en önemli gelişme Türk Lirasının yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybı oldu. Özellikle Amerikan Dolarındaki artış rekor seviyelere ulaştı. Bu çerçevede seçmenlere “iktidarın düşük faiz politikasıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi sizin görüşünüzü en iyi ifade eder?” şeklinde bir soru yöneltilmiştir. Seçmenlerin yüzde 23,5’i “ne pahasına olursa olsun düşük faiz politikası doğrudur” derken, yüzde 69,6’sı “siyasi müdahalelerle alınan faiz indirme kararları ülkenin ekonomik durumunu daha da kötüleştirmektedir” demektedir.

İKİNCİ TURDA DA MUHALEFET ÖNDE

İkinci turda muhalefet adayına, Erdoğan karşısında oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 54; Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 32 olarak ölçülmüştür.

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ EN AZ 5000 TL

“Çalışanların gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini karşılamaya yetecek ücret olarak tarif edilen asgari ücret ne kadar olmalıdır?” sorusuna verilen yanıtlara göre vatandaşların yüzde 52,5’i asgari ücretin 5000 TL’nin üzerinde olması gerektiğini düşünmektedir.

50+1 TARTIŞMASI KAYBETME KORKUSUNA BAĞLANDI

Yüzde 50+1 tartışması bağlamında seçmenlere sorulduğunda yüzde 62’lik bir kesim “yüzde 50+1 tartışmasının” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu oy oranına ulaşamayacağını gördüğü için başlatıldığını düşündüğünü ifade etmiştir. 

EN ACİL SORUN YİNE EKONOMİK KRİZ

Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu sorusuna seçmenler aylardır açık arayla ekonomik kriz olarak yanıt vermektedir. İşsizlik, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, ücretlerin yetersizliği ve benzeri şekillerde dile getirilen sorunları genel olarak ekonomi başlığı altında topladığımızda Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu olarak ekonomi, tüm seçmenler tarafından öncelikle dile getirilmektedir.

SEÇMEN BORÇ BATAĞINDA

Vatandaşların yüzde 78’i son 12 ay içinde gelirinin azaldığını; yüzde 69’u son 12 ayda borçlarının arttığını ifade etmektedir.

SEÇMENLERİN EN AZ YARISI 1 FATURASINI ÖDEYEMİYOR

Seçmenlerin yüzde 52,5’i geçtiğimiz ay ödeyemediği bir faturası ya da karşılayamadığı bir zorunlu ihtiyacı olduğunu dile getirmektedir. Hanelerin yüzde 46’sında en az bir kişinin iş aradığı/işsiz olduğu görülmektedir.

PSİKOLOJİM BOZULDU DİYENLER YÜZDE 70

Vatandaşların yüzde 59’u son 12 ayda temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını ifade etmektedir. Vatandaşların yüzde 69’u son 12 ayda gıda ürünlerini almakta, beslenmede güçlük çeker hale geldiğini ifade etmektedir. Vatandaşların yüzde 63’ü son 12 ayda faturalarını ödemekte güçlük çeker hale geldiğini ifade etmektedir. Son 12 ayda psikolojim bozuldu, kaygı içinde yaşar hale geldim diyenlerin oranı yüzde 69 olarak ölçülmüştür.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top