YORGUN BAŞKAN

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 4, 2021 / 13:08

Dünyanın en bilinen çalışma odasında, tek kişilik koltuğun üzerinde, oturur pozisyonda, kameralar önünde uyudu.
Sızdı, desek daha mı doğru?

Ya da içi geçti?
Herhangi bir skandalın yokluğunda çevrimiçi ordular görevlerinin başına geliyor, atmaca gibi bekliyorlar. Burada, “Herhangi bir skandalın yokluğunda…” cümlesinin altını çizelim, devam edelim. O zaman, demek ki bir tane skandal üretmek durumundalar. Geçtiğimiz hafta İsrail Başbakanı Bennett ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden’ın oval ofisteki fotoğraf çekimlerinden kısa bir süre sonra, beden duruşlarından iki liderin hoşça vakit geçirdiği izlenimini veren bir ortam doğmuş. Bennett çevirmen aracılığıyla uzun uzun konuşuyor. İşte tam o noktadan 22 saniyelik bir video Biden’ın koltukta otururken ve Bennett’i dinlerken sessizce uyuyakaldığını gösteriyor. Video sosyal medyada anında viral oldu. Çevrimiçi ordu sırıtarak ve ellerinde milkşeykle bu zaferin keyfini çıkarttı (mesela).
Söz konusu video ilk olarak İsrail’de, Bennett’e muhalif olan partinin bir milletvekilinin Twitter hesabında görülüyor. Üstüne, “Acayip komik!” notunu düşerek yaymış. Çok kısa sürede beş milyondan fazla görüntülenmiş ve dünyaya salınmış. Aynı anda ABD’de Trump yanlısı sosyal medya hesapları boş durur mu? Onlar da atlamışlar trene; “Biden sızdı”, “Uyansana Joe”, “Uykucu Joe” başlıkları atarak videoyu yaymış. İran ve Kuzey Kore Twittercıları bile çalışmış.
Oysa, videonun bütün halinin yani kesintisiz orijinalinin incelemesi durumun hiç de öyle olmadığını gösteriyor. Biden, uyumuyor. Başını sallayarak, Bennett’in cümlelerinin üzerine yapılan anında çeviriyi dinliyor, onaylıyor. Anlayacağınız, 22 saniyelik bir video parçası bütününden kopartılarak başka bir amaca hizmet için hazır hale getirilmiş, olmuş mu size “Uykucu Joe”…

Biden’ın muhalifi, sağcı sosyal medya hesapları tarafından yaratılan video parçası (ki ABD’de C-Span kanalında yayınlanan görüntünün 12’inci dakika, 42’inci saniyesinden başlatmışlar) Biden’ı gözleri aşağı bakarken ve sanki uyuyormuş gibi gösteriyor. Biden gerçekte uyumuyor, tamamen uyanık. Orijinal videonun 13’üncü dakika, 15’inci saniyesinde dinlemekte olduğunun bir işareti olarak Bennett’in söylediklerine cevap veriyor.
Medya doğrulama servisleri devreye girmeden önce bendeniz gibi mesleki deformasyon(!) sahibi medya takipçileri, İsrail Başbakanı ve ABD Başkanı arasındaki, dünyanın canlı olarak izlediği bir görüşmede taraflardan birinin uyuyakalmaya bileceğini düşündü ve haklı çıktı. Twitter genel müdürlüğü de söz konusu video için “manipülasyon videosu” uyarısı yapıyor.

Tüm bunların bizimle ne ilgisi var, diyebilirsiniz. Bizde, sağlık sorunu yaşadığı artık gizlenemeyecek boyutta olan yöneticilerin görüntülerini manipüle etmeye ihtiyaç olmadığı ortadadır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gibi, herhangi bir skandalın yokluğunda ortalık canlansın diye değişik hareketler yapmaya da gerek yoktur. Biz çoktan skandal manyağı olduk.
Bizi içimizdeki yüksek adrenalin salgıları yönetiyor.

Aytuna Tosunoglu

Ankara’da 1963 yılında doğan Aytuna Tosunoğlu’nun çocukluğu İzmir ve Malatya’da, öğrencilik yılları İstanbul ve Londra’da geçti. 2002 yılına kadar çeşitli çokuluslu şirketlerde çalıştı. “Müseccel Marka”, ilk öyküsünü on altı yaşında yazan Aytuna Tosunoğlu’nun ilk romanı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top