YSK, Erdoğan’ın adaylığına yönelik itirazları reddetti

Son Güncellenme Tarihi: Mart 30, 2023 / 17:16

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasına yönelik itirazları reddetti.

YSK Başkanı Ahmet Yener, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Muharrem İnce, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Sinan Oğan’ın kesin aday listesinde bulunduklarına karar verilmiştir” açıklamasında bulundu.

İYİ PARTİ’DEN TEPKİ

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz’ın imzasıyla yayımlanan açıklamada YSK’nın “hukukun en temel kaidelerini hiçe saydığı” ifade edildi.

Poyraz’ın açıklaması şöyle:

Bugün Yüksek Seçim Kurulu tarafından verilen kararda, Anayasa’nın açık kuralına rağmen hukukun en temel kaideleri hiçe sayılarak Anayasa’yı kendilerinin ve daha doğrusu bir kişinin görüş, istek ve inançları hatta ideolojileri doğrultusunda yorumlamaya çalıştıkları görülmüştür. 1982 Anayasasının 101. maddesinin kuralı açık ve nettir. 2007 Anayasa değişikliği ile getirilen kural ‘Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir.’ şeklindedir. Bu hükme anayasanın ne bu maddesinde ne başka bir maddesinde istisna getiren bir kural bulunmamaktadır. Yüksek Seçim Kurulu’nun bu kararı, bu kurala istisna getirmekten başka bir anlama gelmemektedir. En temel yorum ilkelerinden birisi olarak kabul edilir ki ‘istisna ancak kuralı koyan tarafından oluşturulabilir’. Anayasa’nın 11. maddesine göre ‘Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır.’ O halde bir anayasa hükmüne ancak bir anayasa maddesiyle istisna getirilebilir. Başka bir hukuksal düzenleme ile Anayasa kuralına istisna getirilemeyeceği gibi yargı yerlerinin de yorum yoluyla istisna getirmesi mümkün değildir. Tüm bu açık Anayasal düzenlemeler ve yoruma ilişkin ilkeler mevcutken Yüksek Seçim Kurulu’nun Anayasa hükmünü aşırı ve garip bir biçimde yorumlayarak verdiği kararında kurala istisna getirmesi hukuken izah edilemez. YSK tarafından yapılan yorum, hukuki bir yorum olarak nitelendirilemez.

“3. DÖNEM ADAYLIK” TARTIŞMASI

İYİ Parti, Memleket Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi, Erdoğan’ın üçüncü kez Cumhurbaşkanlığı için aday olmasına itiraz etmişti.

Muhalefet partileri, itiraz dilekçelerinde anayasanın 101. Maddesini gerekçe gösterdiler. Söz konusu maddede bir kişinin iki defa cumhurbaşkanı seçilebileceği hükmü yer alıyor. Ancak AKP, Erdoğan’ın adaylığı önünde bir engel olmadığını savunuyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top