YSK ‘YAPABİLİRİZ’ DEDİ

Hükümetin seçim tarihi konusundaki kararı netleşirken, 14 Mayıs için özellikle deprem bölgesinde yapılacak olağanüstü hazırlıklarla ilgili süreç başlatıldı. Deprem bölgesinde seçim sandıklarının nasıl kurulacağı ve sistemin nasıl işletileceğine dair rapor hazırlanıyor. Çadır kentlere sandık kurulacak. Göç edenlere kolaylık sağlanacak. Personel takviye edilecek. Yeni oy pusulaları bastırılacak.
Edinilen bilgiye göre, iktidar kanadında seçimlerin kararlaştırılan 14 Mayıs’ta yapılması netleşti. Bu nedenle, deprem bölgesi başta olmak üzere hazırlıklara başlandı. İlk olarak Yüksek Seçim Kurulu Başkanı’ndan bu bölgelerde seçim yapılıp yapılamayacağına dair görüş alındı. YSK Başkanı’nın seçim hazırlıklarının mayıs ayına yetişeceğini söylemesinin ardından ayrıntılara ilişkin planlama yapıldı.

SANDIK KURULACAK YERLER
Seçimlerin güvenli bir şekilde yapılması, eksik materyallerin sağlanması konusunda rapor hazırlanacak. Deprem bölgesinde hangi okullar veya kamu binalarının seçim için kullanılabileceğine dair saptama yapılacak. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın kurmayı planladığı konteyner okulların bu amaçla kullanılabileceği belirtiliyor.

SEÇİM MALZEMESİ YENİDEN
Çadır kentlerde sandık kurulacak yerler saptanacak ve buna ilişkin gerekli araçlar için liste oluşturulacak. Deprem bölgesinde YSK’nın seçim malzemelerinin bulunduğu deporlarda da hasar yaşandığı için yeniden malzeme teminine gidilecek. Eksikler saptanacak, oy pusulası, mühür, kabin gibi malzemeler gönderilecek.


GÖÇMENLERE KOLAYLIK
Konteyner kentler, çadır kentler ve illerinden başka yerlere göç edenlerin nasıl oy kullanacaklarına yönelik kararlar alınacak. Seçmen kütükleri ve seçmen askı listelerinin güncellenmesi tamamlanacak. Göç edenlerin bulundukları yerlerde oy kullanabilmesi için diğer seçimlerden farklı olarak seçmen kaydı güncelleştirilmesi kolaylaştırılacak. Örneğin, öğrenci yurtlarında kalanlar için yurtlara sandık kurulması yönünde formül tartışılıyor. Göç edenlerin seçmen kayıtlarının göç ettikleri yerde oluşturulmasına yönelik kolaylaştırıcı önlemler alınacak.

PERSONEL TAKVİYESİ
Ayrıca YSK’nın deprem bölgesindeki illerde 300 civarında personelinin bulunduğu, sadece bir vefat yaşandığı, il-ilçe seçim kurulu başkanlarından vefat eden olmadığı bilgisi paylaşıldı. Deprem bölgesinde seçimi yönetecek ekipte sorun olmadığı, ancak koşullar normal olmadığı için görevli personel takviyesi gerektiği belirtildi.

SANAL SEÇİMLER YAPILIYOR
YSK seçim gününde güvenlik sorununu çözmek için de çalışmalara başladı. SEÇSİS sisteminde herhangi bir aksama yaşanmaması ve siber saldırılara karşı güvenlik duvarları oluşturulması için çalışma yapılıyor. Sistemin testi için belli aralıkla ‘sanal seçimler’ yapıldığı belirtildi.
Cumhurbaşkanının 10 Mart’ta beklenen seçim kararını açıklamasının ardından YSK seçim takvimini yayınlayacak ve seçime yönelik birçok karar alacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi