Yüksek enflasyon külliyen zarar

Yüksek enflasyon külliyen zarar
TÜSİAD ve TÜRKONFED başkanları, Anadolu Buluşmaları etkinliği kapsamında Mardin’de konuştular, uygulanan ekonomik programın beklenen sonucu vermemesinden, enflasyonun yüksekliğinden, düşen faizlere rağmen kaynaklara erişememekten...

TÜSİAD ve TÜRKONFED başkanları, Anadolu Buluşmaları etkinliği kapsamında Mardin’de konuştular, uygulanan ekonomik programın beklenen sonucu vermemesinden, enflasyonun yüksekliğinden, düşen faizlere rağmen kaynaklara erişememekten şikayet ettiler.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Merkez Bankası ile kredi faizleri arasındaki bağlantının koptuğunu,  uzun vadeli plan yapmak bir yana kısa vadeyi bile tahmin etmekte güçlük çektiklerini, reel kesimin kaynak bulmakta zorlandığını söyledi.

“Konu kredi, faiz ya da kur değil aslında tam da yüksek enflasyondur” diyen Turan, sözlerine, “Enflasyonla doğru yöntemlerle mücadele etmediğimizde, süreç bizi hedeflerimize yaklaştırmadığında, bu süreci aşırı yoğun regülasyonlarla yürütmeye çalışıp finans sektörünü zorluyoruz. Tam da bu sebepten, bugün faizi düşürseniz dahi krediye erişim son derece zor hale gelmiştir. Bu konuları doğru politikalarla doğru zamanda çözüp, enflasyon-kur-faiz sarmalından ekonomimizi çıkarmalıyız” dedi.

Orhan Turan enflasyonun yarattığı tahribatı tarif etti, “Hepimizin bildiği gibi ekonomimizde son dönemde önemli refah kaybı ve enflasyon artışı ile yüz yüzeyiz. Enflasyonun yüksek olduğu bir ekonomi hiçbir paydaşa; ne hane halkına, ne reel kesime, ne de finans sektörüne fayda sağlar. Hane halkının alım gücündeki şiddetli düşüş, zamanla tüm ekonomiye sirayet eder. Büyümenin sağlıklı sürdürülemediği, oldukça uzun zorlu ekonomik dönemlere sebep olur” dedi.