Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Yüksek vergilere alışığım ama ÖTV çok eski kalmış!

30 Ağustos’taki ÖTV artışlarından 1 gün sonra Volvo Türkiye’nin Genel Müdürü olarak göreve başlayan İsveçli Magnus Boman, “Yüksek vergilere alışığım ama Türkiye’deki gibi değer bazlı vergilendirme dünyada çok eskidi artık. Verimliliğe göre güncellenmeli” dedi.

OTOMOTİV sektöründe kuşkusuz bu yılın en talihsiz yöneticilerinden biri 1 Eylül’de göreve başlayan Volvo Türkiye Genel Müdürü Magnus Boman oldu. Çünkü Boman göreve başlamadan 1 gün önce ÖTV düzenlemesi yapıldı ve Volvo’nun tüm modelleri yapılan ÖTV artışı sonrası zamlandı. Geçen hafta ilk basın toplantısını düzenleyerek değerlendirmelerde bulunan Boman, Türkiye’den önce 7 yıl Danimarka’da çalıştığını hatırlatarak yüksek vergilerin olduğu pazarlara alışık olduğunu, herhangi bir şok yaşamadığını aktardı.
ARAÇLAR DAHA VERİMLİ
Ama Türkiye’ye gelmeden önce vergi sisteminin yapısı hakkında detayları bilmediğini de itiraf eden Bamon, “Yüksek vergileri olan bir çok ülkede çalıştım, bu sorun değil. Vergilerin yüksek olmasından öte araçların nasıl vergilendirildiği önemli. Türkiye’deki değer bazlı vergilendirme dünyada çok eskidi artık. Günümüzde araçlar git gide daha verimli olmaya başladı. Bu da vergilendirmeyi değiştirmek, güncellemek anlamına geliyor” yorumunu yaptı.
11 AYDA %89 BÜYÜDÜ
ÖTV artışlarına rağmen Volvo’nun 11 ay sonunda 6 bin 865 adetle satışlarını 2019’a göre yüzde 89 artırdığını hatırlatan Boman şöyle konuştu:: “Toplam pazarın bir önceki yıla göre yüzde 67, premium segmentin ise yaklaşık yüzde 42 büyüdüğü bir senede, en çok büyüyen premium markalardan biri olduk. 2020 satışları içinde sınıflarının liderleri olan XC40 ve XC90 lokomotif modeller oldu. 2021 yılında da bu yıla paralel 625 bin otomobil satılacağını tahmin ediyoruz. Kendi Pazar payımızı da yüzde 1,5 civarında ön görüyoruz; 52 bin adetlik bir Premium segment satışları içinde ise bu yıla paralel yüzde 18’lik bir pazar payı hedefliyoruz” dedi..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi