Yüksek yargı, İmran Han’a, “Dur” dedi

Yüksek yargı, İmran Han’a, “Dur” dedi
Pakistan’da Anayasa Mahkemesi, 3 Nisan’da Başbakan İmran Han’a karşı güvensizlik oylamasının reddedilmesinin iptali yönünde karar verdi.AA’nın haberine göre, Anayasa Mahkemesi 3 Nisan’dan bu yana görüşülen davada kararını...

Pakistan’da Anayasa Mahkemesi, 3 Nisan’da Başbakan İmran Han’a karşı güvensizlik oylamasının reddedilmesinin iptali yönünde karar verdi.

AA’nın haberine göre, Anayasa Mahkemesi 3 Nisan’dan bu yana görüşülen davada kararını dün açıkladı. Mahkeme, 3 Nisan’da Başbakan İmran Han’a karşı güvensizlik oylamasının reddedilmesinin iptali yönünde karar verdi ve o tarihten bugüne kadar alınan kararların geçersiz sayılmasına hükmetti.

Ulusal Meclis Başkanı Asad Kayser’e 9 Nisan’da Meclisi toplaması ve güvensizlik oylaması oturumunu yapması çağrısının da yer aldığı kararda, oylama ile Başbakan İmran Han’ın görevden alınması halinde Meclis’in yeni başbakanı seçeceğine işaret edildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ömer Ata Bandial, duruşma sırasında yaptığı açıklamada, 3 Nisan’da Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri’nin Başbakan Han’a karşı güvensizlik oylamasını reddetmesinin hatalı olduğunu belirtti. Bandial, asıl meselenin bundan sonra ne olacağı olduğunu ve ulusal çıkarlara bakmaları gerektiğini kaydetti.

AMERİKALI DİPLOMAT İDDİASI
Ary News televizyonunda 3 Nisan’da yayımlanan haberde, Başbakan Han’ın partilileriyle yaptığı toplantıda, hükümeti devirmek için oluşturulan komplonun arkasında ABD Dışişleri Bakanı’nın Güney ve Orta Asya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Donald Lu’nun olduğunu söylediği iddia edilmişti.

Han, 2 Nisan’da, ilgili güvensizlik oylamasına yönelik yaptığı açıklamada, “(Muhalefetin) Beni görevden alma girişimi, ABD’nin iç politikamıza açık müdahalesidir” ifadesini kullanmıştı.

Başbakan Han’a karşı güvensizlik oylaması, Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri tarafından Anayasa’nın 5. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilmişti.

Meclisin feshedilmesinin ardından 90 günde seçime gidiliyor ve bu süreçte ülkeyi muhalefet partilerinin de katkısıyla oluşturulan geçici hükümet yönetiyor.