YUNANİSTAN: TÜRKİYE GERİ ADIM ATTI!

YUNANİSTAN: TÜRKİYE GERİ ADIM ATTI!
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldığı bir televizyon programında, Yunanistan'la yaşanan NAVTEX gerilimi üzerine, "Ege ve Doğu Akdeniz'de gerilimleri indirecek adımlar atalım, karşılıklı olarak güven arttırıcı...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldığı bir televizyon programında, Yunanistan'la yaşanan NAVTEX gerilimi üzerine, "Ege ve Doğu Akdeniz'de gerilimleri indirecek adımlar atalım, karşılıklı olarak güven arttırıcı önlemler alalım, bu süre zarfında da özellikle Almanya'nın AB dönem başkanlığında Türkiye ile ilgili birtakım olumlu kararların çıkması için bir zemin oluşturalım” ifadelerini kullandı. Yunanistan'ın Türkiye'nin önemli bir sınır komşusu ve şu anda da bir diyalog zemini olduğunu söyleyen Kalın, “Son NAVTEX yayınlandığında Yunanistan tarafı çok aşırı bir tepki verdi. Sanki biz gidip hemen Meis Adası'nı işgal edecekmişiz gibi, böyle bir şey söz konusu değil. Oruç Reis'in arama tarama yapması planlanan yer, Meis Adası'na 180 kilometre mesafede. Yani yanında falan, kıta sahanlığında değil. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız, 'madem bu müzakereler devam edecek bir görelim önümüzü, bir müddet bekletelim' dedi. Şimdilik de bir müddet bekletebiliriz” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Tarafından Açıklama

Yunan Hükümeti Sözcüsü Stelios Petsas da katıldığı bir televizyın programında, İbrahim Kalın’ın NAVTEX krizi ile ilgili açıklamalarından memnun olduklarını ve Türkiye'nin "geri adım attığını" söyledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise "Baskı veya tehdit olmadan Türkiye ile diyaloğa hazırız. Türkiye ile tek sorunumuz, kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarının belirlenmesidir" açıklamasında bulundu.