Yunanistan’a uyarı: “Arkanızdakine değil yanı başınızdakine bakın”

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 3, 2022 / 11:40

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik bir saldırıya hazırlanmasının, “Beynini peynir ekmekle yemesi gibi bir şey” olacağını savundu. Çavuşoğlu, Yunanistan’a, “Arkanızda kim var, ona bakmayın. Yanı başınızda kim var, komşu ve karşınıza almaya çalıştığınız kim var; ona bakın” uyarısında bulundu.

Çavuşoğlu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nda (SETA) düzenlenen ‹Ege ve Doğu Akdeniz’de Türk Dış Politikası’ panelinin açılışında konuştu. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin hedefinin ana çıkarların korunması olduğunu belirterek, «Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs milli davalarımız. 2021 başında Yunanistan ile diyalog mekanizmalarını yeniden canlandırmak ve pozitif gündemi geliştirmeye odaklanmıştık. Yunanistan, maalesef gerekli siyasi irade ve samimiyeti gösteremedi” dedi.

BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA
Çavuşoğlu, “Başta Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın bizimle konuşmak yerine hakkımızda ve aleyhimizde konuşmayı sürdürdüler. ABD kongresinde yaptığı konuşmayı hatırlıyorsunuz, aslında bu bardağı taşıran son damlaydı” dedi.

Yunanistan’ın hava sahası ihlali iddialarına da değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

23 ADADAN 13’Ü SİLAHLANDIRILDI
“Doğu Ege adaları, gayri askeri statü altına alınmıştır. Egemenliği de bu statünün sürdürülmesi koşulu ile Yunanistan’a devredilmiş ama Yunanistan 1960’lardan beri bu adaları silahlandırıyor. 23 adadan en az 16’sı silahlandırılmış durumda. Bu durum bizim güvenliğimiz için bir tehdit. Biz Yunanistan’ın uluslararası hukuka uymasını ve gayri askeri statüyü yeniden tesis etmesin istiyoruz. Yaptığı ihlalleri gündeme getiriyoruz, tutumumuzu da kayda geçiriyoruz. Biz hukuki argümanlarımızı ortaya koyduk. Yunanistan kendi argümanlarına güvenmediği için uluslararası adalet divanının yargı yetkisine bu konuda çekince koymuş durumda. Eğer Yunanistan hazırsa biz de bu sorunların barışçıl şekilde çözüme kavuşturulmasına hazır olduğumuzu her zaman söylüyoruz.”

BEYNİNİ PEYNİR EKMEKLE YEMİŞ DEMEK
Bakan Çavuşoğlu, sunumunun ardından soruları da yanıtladı. Çavuşoğlu, Yunanistan’ın son zamanlarda artan silahlanmasına ilişkin gelen soruya, “Yunanistan’ın bize yönelik bir saldırıya hazırlanması demek, Yunanistan’ın beynini peynir ekmekle yemesi gibi bir şey. Arkanızda kim var, ona bakmayın. Yanı başınızda kim var, komşu ve karşınıza almaya çalıştığınız kim var; ona bakın. İş birliği istiyorsanız hazırız ama Türkiye’yi karşılarına almak ne demek bunu da iyi biliyorlardır” yanıtını verdi.

ABD’NİN TERAZİSİ BOZULDU
Yunanistan’da ABD üslerine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, “ABD’ye soruyoruz; ‘Bunlar Rusya’ya karşı kurulan üsler’ diyor. Burada inandırıcı değil. Yunanistan’da bulunan ABD Büyükelçisi’nin attığı tweetler tamamen Yunan yanlı tweetler. Türkiye’de de ABD’nin bir büyükelçisi var. Biraz Türkiye’yi desteklediğini ima eden bir açıklaması oldu mu bugüne kadar? Sonuçta ABD’nin terazisi bozuldu. Kendilerine de uyarılarda bulunduk. Bunların Yunanistan’a da bir faydası olmadığını, Yunanistan’ı çözümden daha da uzaklaştırdığını söyledik” ifadesini kullandı.

MISIR SAMİMİYSE ADIM ATAR
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin Türkiye ile normalleşme sürecinin durdurulması açıklamasını da değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Biz tüm ülkelerle olduğu gibi Mısır’la da bir normalleşme sürecine girdik. Diğer ülkelerle ilişkilerimiz hızlı normalleşti. Mısır’la hala yavaş gidiyor. Bunun da sebebi biz değiliz. Mısır, ilişkileri normalleştirme konusunda samimiyse adım atar. Libya ile yaptığımız Deniz Yetki Anlaşması ya da en son imzaladığımız Hidrokarbon Anlaşması, Mısır’ın aleyhine değil ki. Mısır bizimle anlaşma imzalarsa Yunanistan’la yaptığı anlaşmadan çok daha fazla deniz yetki alanı elde edecek.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top